Вилови: Посело поново окупило село

Blic.rs (Ž. Dulanović) 05. фебруар 2016. године Друштво Традиција Коментари

Zlatarinfo logo Обновили традицију (Фото: Ж. Дулановић)

У Виловима код Нове Вароши су организовали сеоско посело после пар деценија паузе и на њему је све било као у давне дане када су прела и посела мештанима била једина разонода током зиме.

Веселило се и старо и младо, а црквена сала на Љубичиној равни била је тесна да прими све мештане жељне игре, песме и дружења. Свирале су трубе из оркестра Ивана Ђенадића из суседних Акмачића, бубањ и кларинети браће Шалипуриз Прибојских Голеша давали су такт коловођи, док су се горштаци надметали у лепоти песме. Гусле младог Николе Поповића, средњошколца, певале су о старим јуначким данима.

- Састајаћемо се овако сваких 15 дана, све до пролећа када почињу пољски радови - каже организатор Милојко Лековић (60).

- Народ се ужелео прела и посела. Намера нам је да сачувамо обичаје и да мештанима бар на кратко вратимо осмех на лице. Отуђили смо се једни од других и покидали комшијске и родбинске везе па нема напретка ни селу ни мештанима - прича Лековић.

Кроз дубок снег и планину на сеоско дружење дошли су и Љубомир Матијевић (88) и Ђорђе Поповић (84).

- Некада, скоро да није било зимске вечери, а да се комшије не окупе на прелу сваки дан у другој кући. Шалило се, певало и играло по целу ноћ. Нисмо у материјалном смислу имали пуно тога, али смо имали веселије срце него људи данас. Када су пропале фабрике народ се повукао у себе, па су лагано и замрли сва сеоска дружења. Данас кад неко запева у селу пришију му да је или луд или пијан, а некада је песма била нормална ствар - каже старина Љубомир Матијевић.

Момке и девојке у сали, а било их је двадесетак, из прикрајка су мериле мајке, тетке, ујне и стрине. Ко се до кога ухватио у коло и ко је за кога права прилика.

И поред свог тог важног посла нашле су и мало времена да испреду које клупче пређе, исплету вунене чарапе и извезу цветну шару на столњаку од беза.

- И у младости сам на прелима и поселима исто као и ово данас, плела, везла и прела. Знала сам да за једну зиму изаткем и по 100 метара поњава, ћилима и прекривача, али и да сломим бројна момачка срца - прича шеретски Слободанка Цвијовић (70). - Ово је добра прилика да се момци и девојке боље упознају и друже. Бољи је провод него у граду – каже рабаџија Слободан Лечић.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

vilovi poselo


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.