Preventivom protiv opake bolesti

danas.rs (R. Popović) 01. фебруар 2016. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Ilustracija

Preventivnim pregledima i stručni predavanjima, Dom zdravlja u Novoj Varoši priključio se obeležavanju 10. Evropske nedelje prevencija raka grlića materice, zloćudne bolesti koja je u Srbiji druga po obolevanju, a četvrta po smrtnosti.

U ovdašnjoj zdravstvenoj ustanovi ovogodišnju kampanju iskoristili su da naše sugrađanke podsete na značaj preventivnih pregleda grlića materice, jer bolest otkrivena na vreme se uspešno leči. „Značaj preventivnih pregleda i jeste u tome što se njima uočavaju sve promene, malignog i premalignog karaktera. Ukoliko se pravovremeno otkriju, lečenje je lakše i psihološka trauma kod žena se minimizira, a samim tim je i ishod bolesti povoljniji. Pripadnice nežnijeg pola u novovaroškom kraju još uvek nemaju dovoljno razvijenu svest o tome koliko je važno bar jednom godišnje posete izabranog ginekologa, ali je naša intenzivna kampanja na polju edukacije i preventivnih pregleda proteklih godina, ipak, dala određeni efekat. Žene polako postaju odgovornije prema svom zdravlju tako da se obolevanje od ove bolesti kod nas, za razliku od nekih drugih sredina, drži pod kontrolom“, kaže dr Goran Mihailović, načelnik službe za zdravstvenu zaštitu žena pri novovaroškom Domu zdravlja .

On kaže i da pri ovdašnjem dispanzeru za žene godišnje u proseku obavi više od dve i po hiljade pregleda, a da se u jednom ili dva slučaja dijagnostikuje kancer grlića materice u odmakloj fazi i kada je bolest značajno uznapredovala.

- Uglavnom je reč ženama koje godinama nisu obavile ginekološki pregled, tako da je i to jedan od pokazatelja koliko je prevencija važna , upozorava dr Mihalilović, ponavljajući podatak da je naša zemlja među rekorderima u Evropi po broju obolelih od ove opake bolesti. Godišnje se kod 1.500 žena u Srbiji dijagnostikuje rak grlića materice, a oko 500 umre od ove vrste maligniteta. Na području Zlatiborskog okruga situacija je takođe nepovoljna - oko 19 žena oboli na 100.000 stanovnika. Zahvaljujući preventivi i skrining programima, kao i razvijene svesti žena na ovom polju, u razvijenim zemljama smrtnost od ove bolesti je daleko manja nego u nas.

Od raka grlića materice najčešće obolevaju žene starije od 45 godina, ali i tu nema pravila jer među obolelima ima i mladih pripadnica nežnijeg pola. Uzročnici su najčešće humani papiloma virusi, koji, ako se ne leče, mogu dovesti i do tragičnog ishoda.

Savremena oprema

Ginekolozi u ovdašnjem dispanzeru za žene ističu da su opremljeni savremenom medicinskom opremom zahvaljujući kojoj su u mogućnosti da dijagnostikuju premaligne promene na grliću materice, kao i druga ginekološka oboljenja.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

kancer grlic materice


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.