Славни војвода пасторче музеја

politika.rs (Branko Pejovic) 25. јануар 2016. године Друштво Варошани Коментари

Zlatarinfo logo

Брука је да завичајна поставка има само једну слику Петра Бојовића, кажу у Одбору потомака ратника 1912–1920. у Новој Вароши.

Има Нова Варош трг и споменик посвећене војводи Петру Бојовићу у центру овог места, у завичају тог јунака Великог рата. Има од пре три године и завичајни музеј, одељење ужичког Народног музеја, где се и војвода помиње. Али недовољно је у тој музејској поставци присутан, што је недопустиво за родни крај славног војсковође, поготово у време обележавања века тих ратних а јуначких дешавања. Ово истичу у нововарошком Одбору потомака ратника 1912–1920. године, који носи име војводе Петра Бојовића, јавно апелујући да се пропуштено исправи.

– Брука је да музеј у завичају војводе Бојовића има само једну слику тог славног ратника, а ниједан експонат, копију, реплику. Оскудан је и део поставке о учешћу Нововарошана у Великом рату. Ни три године од отварања музејског одељења нису настављени послови проширења простора и збирки експоната, нема ни видео-заштите поставки. На табли испред зграде у центру града изнете су лепе жеље које заваравају намернике да је збирка потпуна. Не можемо остати глуви на чињеницу да нам је завичајни музеј пасторче општине и тражимо одговорност за немар и нерад – истиче председник поменутог одбора Драгољуб Гагричић.

По његовим речима, на пољу сакупљања историјске грађе и у издавачкој делатности општина Нова Варош увелико заостаје за окружењем. Годинама се на томе не ради, а нетрагом нестају документа, личне ствари ратника, признања и одликовања, фотографије... – Зашто се о раду завичајног музеја, важног за историју, културу, туризам нијeдном није расправљало на седницама Општинског већа или СО, зашто се ти захтеви одбијају? Колико музеј има посетилаца, колико је ђака посетило збирку, како се та установа укључила у обележавање века Великог рата или 140. годишњице Јаворског рата? Пропадају и споменици крајпуташи подигнути у славу ратницима: на тим каменим књигама епитафи су готово нечитки, нагризају их године, кише, људски немар. На та питања одговор треба да даjу локална управа и ужички музеј – сматра Гагричић, помињући иницијативе одбора да се подигне споменик ратницима 1912–1918. године из овог краја на Тргу војводе Петра Бојовића, те у Новој Вароши 2018. године одржи централна прослава века победе Србије у Великом рату.

Трагом поменутих замерки, питали смо директора регионалног Народног музеја у Ужицу Николу Гогића да ли се какав помак може учинити у нововарошком одељењу. – Није тачно да је запуштено то завичајно музејско одељење. Урађена је у њему дивна поставка о Новој Вароши, од праисторије до НОБ-а, у којој је Први светски рат довољно заступљен. Управо припремамо пројекат спомен-собе војводе Бојовића у том одељењу, конкурисаћемо за средства код Министарства културе. Не може се нашем регионалном музеју ту нешто замерати кад музејског одељења у Новој Вароши не би ни било без ужичког. Тамо су годинама само причали да ће га отворити, а слабо шта предузимали. Сада би сви да се око музејског одељења питају, да буду директори или водичи – одговара Гогић.

Сличан приступ је, наставља он, и у другим мањим општинама овог краја: Пожеги, Ариљу, Бајиној Башти. – Нудили смо, рецимо, Пожеги да изузетно археолошко налазиште Висибаба из римског доба, које је код нас, представимо Пожежанима у неком њиховом објекту, али ништа не предузимају. Све је, дакле, у рукама локалних управа, од којих зависи и брига о споменичком наслеђу – каже Никола Гогић.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

vojvoda petar bojović dragoljub gagričić zavičajni muzej nikola gogić


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.