Светковине у част јунака

zlatarinfo.rs (R. P.) 21. јануар 2016. године Друштво Традиција Коментари

Zlatarinfo logo Босиљки Гујаничић и Нери Човић споменице је уручио Милан Бјелић, председвајући Скупштине Удружења потомака ратника

Годишњу Скупштину нововарошког Удружења потомака ратника 1912-1920. обележиле бројне иницијативе . Један од предлога да се, поводом подизања споменика ратницима и 100-годишњице Великог рата, у Новој Вароши одржи републичка или окружна прослава.

Подизање споменика ратницима 1912-1918. у нашем граду круна је манифестације у обележавању 100-годишњице Великог рата. Недавно је ангажован вајар Горан Чпајак, професор Факултета примењених уметности у Београду, за израду идејног решења споменика на градском Тргу. Предлажемо да се у јесен 2018.године, приликом отварања спомен обележја и поводом пробоја Солунског фронта и ослобођења Србије, у Новој Вароши одржи централна републичка свечаност или регионална прослава за западну Србију – ово је једна од кључних иницијатива, предлога и закључака са прошлог петка одржане годишње Скупштине нововарошког Удружења потомака ратника 1912-1920.“Војвода Петар Бојовић“, на којој су анализиране активности у претходној и дефинисани приоритети у раду организације за ову годину. 

Председавајући Скупштине Милан Бјелић, који је предложио да се у нашем граду одржи светковина републичког или бар окружног карактера, сматра да би овакав догађај била прилика да златарски крај посете угледне личности из јавног живота, да беседи неког од знаменитих Срба и да се одавде пошаље порука о неговању сећања на ослободиоце, међу којима је и 2.000 ратника са овог подручја. Предлог је, иначе, већ упућен Савезу удружења потомака у Београду, који ће, заједно са Општином, затражити подршку министарстава и републичких институција. 

Више иницијатива потекло је и од председника локалног Удружења потомака ратника Драгољуба Гагричића. Он је, између осталог, затражио од установа задужених за истраживање прошлости да припреме изложбу о нашем крају у Првом светском рату, организују на ту тему и научне скупове, трибине и слично, позивајући и овдашње установе културе да у сарадњи са комшијама из суседних општина, у заједнички календар програма укључе гостовања изложби и представа са тематиком одбране Србије у Великом рату.

Избледели епитафи – ктајпуташи на Зекавичком Брду у Јасенову Избледели епитафи – ктајпуташи на Зекавичком Брду у Јасенову

Председник Удружења упозорио је и надлежне у локалној самоуправи на, како је рекао, сенке у обележавању Дана општине - 1.новембра. Гагричић сматра да се на овај историјски међаш не подсећа како то заслужује дан када је 1912. ослобођена Нова Варош од петовековног ропства. Чини се то углавном узред, понекад траљаво, последњих година без полагања венаца, нема ни спортских приредби и турнира, ретки су и културни програми, док се у школама овај датум и не помиње, сматра први човек локалног Удружења потомака ратника. 

- Удружење тражи да се, уместо оскудног, чиновничког протокола на свечаној академији, благовремено приступи припреми озбиљног програма у славу и част ослободилаца, са освртом на историјске чињенице и уз културно-спортске садржаје – истиче Гагричић, који је и поводом предлога поједних чланова удружења да се обнови војводина родна кућа у Мишевићима, прокоментарисао да су фамилија Бојовић, а и родно село, требало одавно да се сете ове обавезе и брину о њој уз опаску ту и сличне активности већ спроводи Удружење Нововарошана у Београду, интересне групе и поједници, као и Општина која је лане формирала одбор. 

Усвајајући програм рада за 2016. чланови Удружења су затражили и обележавање 140 година Јаворског рата, бригу наследника имања и МЗ у уређењу гробова ратника и споменичком наслеђу, као и прикупљање података и објављивање имена учесника отаџбинских ратова. 

ОДУЖУЈУ ДУГ ПРЕЦИМА 

Босиљка Гујаничић, професорка у пензији, и Нера Човић, директорка нововарошке Библиотеке, добитнице су споменице Савеза удружења потомака ратника Србије. 

У образложењу за доделу признања, истиче се да се Гујаничић годинама залаже за обнављање памћења на претке, дајући посебан печат у припремама за подизање споменика ослодиоцима из Првог светског рата, а да је Човић заслужила признање јер је окупила 50 аматера –глумаца, рецитатора, певача и музичара, и представом „Сине, не дирај ми сабљу“ оживела дело и судбину славног војводе Петра Бојовића.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.