MUKE OKO NOVE VAROŠI Samo nam vukovi dolaze

blic.rs (Ž. Dulanović) 21. јануар 2016. године Друштво Природа Коментари

Златар под снегом Zlatar pod snegom (foto: D. Gagricic)

Iako je sneg u opštini Nova Varoš prestao da pada, a putari privode kraju čišćenje puteva, još ima zaselaka do kojih se može jedino pešice.

U planinskim selima visina snežnog pokrivača je oko 70 centimetara.

 

- Smetovi su na prevojima visoki i po metar i po. Zbog toga je naš zaselak na Ravnom toru sa šest kuća već treći dan odsečen od sveta, a jedini gosti su nam vukovi i druge divlje zveri - kaže Desimir Spasojević iz Bele Reke i dodaje da to, doduše, za planinu Murtenicu nije ništa čudno jer tu na 1.300 metara nadmorske visine nema meseca u kome nije padao sneg.

Prema rečima direktora Direkcija za izgradnju opštine Miroljuba Šaponjića, prohodni su svi veći seoski putevi, a putevi do udaljenih zaselaka biće očišćeni u narednih nekoliko dana.

- Na teritoriji opštine je preko 600 kilometara lokalnih i nekategorisanih puteva i gotovo je nemoguće sve odjednom očistiti - kaže Šaponjić.

I u opštini Ivanjica, gde je sneg napadao do pola metra, najveći problem imaju žitelji udaljenih zaselaka do kojih nisu pročišćene lokalne deonice - moraju da se probijaju prtinama koje sami prave.

- Morao sam juče da vakcinišem decu u Smiljevcu. Na pojedinim deonicama gazio sam sneg do kolena i prtio stazu, jer je to veoma nepristupačan teren, a sneg je padao dva dana konstantno, vetar je stvarao nanose - priča medicinski radnik iz Kovlija.

Podsetimo, sneg je u zapadnoj i delom u južnoj Srbiji potpuno paralisao pojedina sela. Tako su meštani Donje Trešnjice kod Malog Zvečana morali da čiste nanose snega s puta uz pomoć volova. To je bio i jedini način da deca odu u školu.

Centri za socijalni rad odneli hranu ugroženima

Zaposleni u centrima za socijalni rad u Ivanjici, Sjenici, Novoj Varoši i Medveđi, a u skladu s instrukcijom Ministarstva za rad, obišli su korisnike usluga pre padavina i snabdeli ih ogrevom i paketima sa namirnicama.

U opštini Medveđa je desetak radno sposobnih korisnika novčane socijalne pomoći angažovano na čišćenju snega.

 

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.