Снег чисте „возе“ и шумски трактори

zlatarinfo.rs (D. Gagričić) 17. јануар 2016. године Друштво Природа Коментари

Моба - комшије су лопатама чистиле прилазе у Улици Филипа Вишњића Моба - комшије су лопатама чистиле прилазе у Улици Филипа Вишњића (Фото: Д. Гагричић)

У селима нововарошке општине невоље задају ветар и мећава, а на превојима и висовима „чепови“ од сметова.

Око стотинак трактора мештана на које су прикачене возе или имају ножеве за снег - рашчишћавају локалне путеве у 30 села нововарошке општине. Висина белог покривача је 35-45 центиметара, али у висовима и на превојима Јавора, Муртенице, Чемернице и Златара сметови достижу и до метра. 

Појединци су још у току ноћи између суботе и недеље излазили на друмове, а приоритет у чишћењу имају путеви којима се превози млеко из сеоских домаћинстава.

Зима, коначно стигла (Фото: Ж. Дулановић) Зима, коначно стигла (Фото: Ж. Дулановић)

- Мештанима дајемо пет литара нафте по километру очишћеног пута, а где они не могу да пробију снежне наносе ангажоваћемо шумске тракторе.На време смо обавили лицитације и тај посао поверили, најчешће власницима пилана и радњи за извлачење грађе, који располажу механизацијом. Део машина јутрос смо ангажовали и у приградским насељима – истиче Мирољуб Шапоњић, директор Дирекције за изградњу.

Чишћење снега у приградском насељу Суводо (Фото: Ж. Дулановић) Чишћење снега у приградском насељу Суводо (Фото: Ж. Дулановић)

Најтежа ситуацијха је у засеоцима Жедна главица и Џеверија у Јасеновачком Трудову, између Муртенице и Чемернице, где нико од мештана, углавном старачких домаћинстава у засеоцима Тимотијевићи, Луковићи и Млађеновићи, нема тракторе и возе.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

sneg ciscenje


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.