Пријепоље: Шуме под видео-надзором

novosti.rs (D. Gagričić) 09. јануар 2016. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo У овом делу Србије чести су велику шумски пожари

Камере са репетиторских стубова на Кошевинама, Градини и Каменој Гори 24 сата мотриће на шуме у овом крају, посебно уз границу са Црном Гором. Оперативци у Шумском газдинству и Ватрогасно-спасилачкој јединици имаће тако, путем видео-линкова, зелени тепих "на длану" и брзо уочавати појаву ватре.

- Видео-надзором је покривено 75 одсто шума у општини Пријепоље, а и део планине Златар на подручју Нове Вароши. Камере осматрају терен, а оператер има могућност да видно поље камере усмерава према жељеном циљу - казује о овој новој погодности у Србији Горан Посркача, начелник Одељења за ванредне ситуације у Пријепољу.

Пројекат "Свеобухватна заштита од шумских пожара у Јадранском региону" засад је у оквиру прекограничне сарадње и улагања од 480.000 евра инсталиран у Хрватској, а камере ће ускоро стићи у БиХ и Црну Гору и на још неке шумске комплексе у Србији. Опрема је, тврде у МУП, последња реч технике и биће са три метеоролошке станице јединствен систем.

- Чести и велики шумски пожари последњих година на територији Црне Горе, који су спречавани да пређу границу са Србијом и захвате комплексе четинарских шума - били су кључни за постављање овог система у Пријепољу - наглашава Посркача. Сада ће са обе стране моћи да у граничном појасу уоче пожарe и брзо реагује, али и да шумари откривају нелегалну сечу, а полиција преласке границе и шверц робе.

Први дан по постављању опреме, камера са Камене Горе je открила пожар, чак преко Лима, на 20 километара удаљеним падинама Златара и ватра је локализована.

ИНФО-ПАНО

На раскрсници у Каменој Гори монтиран је инфо-пано, који ће, користећи соларне ћелије и податке метеоролошке службе - емитовати бојама означене степене ризика (угрожености) и обавештавати мештане и намернике о опасностима од пожара.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

prijepolje požar sume


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.