Манастир Дубница: Слава у част ктитора

zlatarinfo.rs (D. Gagričić) 28. децембар 2015. године Друштво Традиција Коментари

Ломљење скавског колача – игуман Макарије, Никола Јелић, Зоран Рашковић, комшије, гости Ломљење скавског колача – игуман Макарије, Никола Јелић, Зоран Рашковић, комшије, гости ( Фото: Д. Гагричић)

Идуће године домаћин славе Зоран Рашковић из Београда, потокам знамените лозе кнезова.

Слава манастира Дубница у Божетићима - дан светог свештеномученика Гаврила, патријарха српског, 26. децембра обележена је литургијом, причешћем, ломљењем колача и подсећањем на  задужбинаре светиње, уз захвалност свима који походе и помажу опстанак светиње. 

Литургија у цркви Свете Тројице у Дубници Литургија у цркви Свете Тројице у Дубници

Говорећи о животном путу и делу патријарха Гаврила Рајића Рашковића (1595-1659), игуман Макарије је рекао да су српске светиње, делећи судбину народа, више пута пљачкане, паљене  и рушене.  Изданак лозе кнезова Рашковића, рођен у оближњем Штиткову,  Гаврило се школовао у српским манастирима и  доласком на трон Рашке митрополије и Пећке паријаршије обновио  је низ светиња, од Дубнице, до Ковиља  и богомоља  у Овчарско-кабларској клисури и широм Старе Рашке.Након пута у Русију, где је молио за братску помоћ у подизању устанка против Турака, оклеветан и издат од Јевреја и потурчених Срба, патријарх Гаврило је, казао је игуман Макарије,  одбио понуду да промени веру и у турском граду Бруси изабрао мученичку смрт.

Духовно средиште Старог Влаха, васкрсло из рушевина 2007. године Духовно средиште Старог Влаха, васкрсло из рушевина 2007. године

- У нашем народу умножило се зло, у првом реду  псовке, мржња, оговарање и измишљотине у намери да се неко понизи и осрамоти. Спас  је у покајању, повратку Богу и путу и учењу  Светог Саве и патријарха Гаврила - нагласио је игуман Макарије.

Традиција – славска трпеза 26. децембра Традиција – славска трпеза 26. децембра

Домаћин славе била је породица Николе Јелића Брђа из Нове Вароши, а светковини су, поред комшија, присуствовале групе мештана из Стопање код Трстеника и Ивањице. Јелић   је колач ломио  са Зораном Рашковићем, из Београда,  потомком знамените лозе, који ће идуће године бити колачар.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.