Манастир Дубница: Слава у част ктитора

zlatarinfo.rs (D. Gagričić) Друштво Традиција Коментари

Ломљење скавског колача – игуман Макарије, Никола Јелић, Зоран Рашковић, комшије, гости Ломљење скавског колача – игуман Макарије, Никола Јелић, Зоран Рашковић, комшије, гости ( Фото: Д. Гагричић)

Идуће године домаћин славе Зоран Рашковић из Београда, потокам знамените лозе кнезова.

Слава манастира Дубница у Божетићима - дан светог свештеномученика Гаврила, патријарха српског, 26. децембра обележена је литургијом, причешћем, ломљењем колача и подсећањем на  задужбинаре светиње, уз захвалност свима који походе и помажу опстанак светиње. 

Литургија у цркви Свете Тројице у Дубници Литургија у цркви Свете Тројице у Дубници

Говорећи о животном путу и делу патријарха Гаврила Рајића Рашковића (1595-1659), игуман Макарије је рекао да су српске светиње, делећи судбину народа, више пута пљачкане, паљене  и рушене.  Изданак лозе кнезова Рашковића, рођен у оближњем Штиткову,  Гаврило се школовао у српским манастирима и  доласком на трон Рашке митрополије и Пећке паријаршије обновио  је низ светиња, од Дубнице, до Ковиља  и богомоља  у Овчарско-кабларској клисури и широм Старе Рашке.Након пута у Русију, где је молио за братску помоћ у подизању устанка против Турака, оклеветан и издат од Јевреја и потурчених Срба, патријарх Гаврило је, казао је игуман Макарије,  одбио понуду да промени веру и у турском граду Бруси изабрао мученичку смрт.

Духовно средиште Старог Влаха, васкрсло из рушевина 2007. године Духовно средиште Старог Влаха, васкрсло из рушевина 2007. године

- У нашем народу умножило се зло, у првом реду  псовке, мржња, оговарање и измишљотине у намери да се неко понизи и осрамоти. Спас  је у покајању, повратку Богу и путу и учењу  Светог Саве и патријарха Гаврила - нагласио је игуман Макарије.

Традиција – славска трпеза 26. децембра Традиција – славска трпеза 26. децембра

Домаћин славе била је породица Николе Јелића Брђа из Нове Вароши, а светковини су, поред комшија, присуствовале групе мештана из Стопање код Трстеника и Ивањице. Јелић   је колач ломио  са Зораном Рашковићем, из Београда,  потомком знамените лозе, који ће идуће године бити колачар.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.