Шира стаза до Савиних испосница

novosti.rs (D. Gagričić) 22. децембар 2015. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Овако ће изгледати прилаз месту у ком је тиховао Свети Сава

Радови у кањону Милешевке, у сусрет осамстотој годишњици Немањићке задужбине. Уређује се култно место у коме је тиховао Растко Немањић.

СТРМА стаза до Савиних испосница, исклесана руком и стрпљењем монаха на литицама кањона Милешевке и испод тврђаве, биће проширена са тридесетак на 70 до 140 центиметра, а са две галерије и видиковца - манастир Милешева видеће се као на длану.

После вишедеценијског немара и заборава, локална управа у Пријепољу и стручњаци за заштиту градитељског и културног наслеђа решили су да, поводом осамстоте годишњице манастира Милешева (2019. године), из таме векова извуку Савине испоснице и остатке тврђаве средњовековног града Милешевца, чувара караванског пута Дубровник - Оријент и немањићке задужбине.

Ужичко предузеће "Јединство" започело је припреме за уређење стазе, а 12 милиона динара за радове обезбедило је Министарство туризма. Два републичка завода - за заштиту споменика културе и природе, бринуће о очувању баштине и природних реткости.

- Скоро вертикалне стене изнад трасе стазе, у дужини од 200 метара, наметнуле су најпречи задатак - безбедност посетилаца - истиче Алија Иглица, архитекта пријепољског Завода за пројектовање. - Највећи део конструкције заштитне ограде, видиковаца и наткривених галерије је од дрвета, стазе ће бити поплочане каменом и дрвеним талпама и све ће се уклопати у амбијенталну целину и ничим неће реметити ово култно место и околину кањона Милешевке, природног резервата.

Због неприступачног терена на литици изнад реке, прилаз је могућ само са југозападне стране, и током ласерског снимања, а и пре 12 година приликом истраживања Савиних испосница са Савином водом у тврђави (коју посећују многи, верујући да је лековита за слабовиде) - екипа алпиниста је прискакала у помоћ.

Савине испоснице, са олтаром на литици изнад Милешевке Савине испоснице, са олтаром на литици изнад Милешевке

- Планирано је и да се идуће године санира пут од џамије у Хисарџику до стазе и пута према зидинама тврђаве. У оквиру припрема за обележавање јубилеја Милешеве неопходно је урадити пројекте заштите испосница у којима су некад монаси преписивали књиге, као и започети припреме за археолошка истраживања и рестаураторско-конзерваторске радове тврђаве Милешевац - наглашава Славољуб Пушица, директор пријепољског музеја.

ГРАД МИЛЕШЕВАЦ

ГРАД Милешевац се први пут помиње у повељи Алфонса Петог Арагонског великашу Стефану Косачи 1444. године. Нема података ко је подигао град, већ се претпоставља да је у римском периоду постојало утврђење, а да је град изграђен одмах после зидања Милешеве 1219. године. Касније је, кажу, и властелин Никола Алтомановић имао удела, а доласком Турака, половином 15. века, део каменог утврђења је ојачан и дозидан.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.