Nova Varoš: Starima pomažu gerontodomaćice

Danas.rs (R. Popović) 17. децембар 2015. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Pomoć u kući do kraja juna dobiće stari iz Nove Varoši, Rutoša, Radoinje, Bistrice, Božetića, Bukovika, Vilova, Drmanovića, Akmačića, Seništa i Vraneša

Šezdesetak starih i iznemoglih lica sa područja novovaroške opštine moći će od početka naredne godine da računaju na uslugu pomoći u kući. Deset gerontodomaćica će korisnike negovati u okviru projekta Opštine Nova Varoš i Centra za socijalni rad „Zajedno kroz treće doba“ koji sredstvima od oko 1,8 miliona zajednički finansiraju Ministarstvo za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja i lokalna samouprava.

Projektom je predviđeno da pomoć u kući do kraja juna dobija 60 korisnika iz Nove Varoši, Rutoša, Radoinje, Bistrice, Božetića, Bukovika, Vilova, Drmanovića, Akmačića, Seništa i Vraneša. Uslugu će pružati licencirane gerontodomaćice uz mesečnu nadoknadu u iznosu od petnaestak hiljada dinara. Svaka od negovateljica brinuće o šest korisnika, koji su u obavezi da im svakim radnim danom nabavljaju osnovne životne namirnice, lekove, pomažu u održavanju lične higijene, obavljanju elementarnih kućnih poslova.

- Pomoću kući za stare osobe je usluga iz oblasti socijalne zaštite koju je lokalna samouprava definisala kao jednu od prioritetnijih s obzirom na nepovoljnu starosnu strukturu stanovništva. U prethodnih godinu dana smo kroz dva projekta uspeli da obezbedimo kontinuitet u pružanju ove usluge za koju suštinski postoji potreba i veliko interesovanje korisnika. Tim pre što je rečuglavnom o starim i iznemoglim licima koja žive sama i nisu u stanju da o sebi brinu bez podrške drugih, kaže Jelena Leković, direktorka ovdašnjeg Centra za socijalni rad i ističe da su u ovoj ustanovi formirali bazu podataka sa korisnicima koji ispunjavaju kriterijume za dobijanje usluge pomoći u kući, kao i prilično dugu listu čekanja. Lekovićocenjuje i da su efekti ove usluge više nego zadovoljavajući, uz ispunjenje krajnjeg cilja da stara lica, posebno ona bez srodnika, ostaju da žive na mestu gde se osećaju najsigurnije - u vlastitom domu.

U ovoj ustanovi kažu i da će uslugu pružati negovateljice angažovane u okviru prethodna dva projekta, jer su one prošle stručnu obuku i dobile licencu za obavljanje ovog posla. „Poboljšanje finansijske situacije bio je glavni motiv koji me opredelio da se prijavim za negovateljicu, prođem obuku i steknem licencu kako bi što kvalitetnije obavljala ovaj posao. Znači mi svaki dinar, ali, naravno i da je prisutan i osećaj humanosti i spoznaje da ste u prilici da pomognete starim, usamljenim i bolesnim ljudima“, kaže jedna od gerontodomaćica Aleksandra Vefić(43), po zanimanju poljoprivredni tehnolog, koja većdeceniju pokušava da dođe do stalnog zaposlenja. Projekat „Zajedno kroz treće doba“ će resorno Ministarstvo finansijski podržati sa oko 1,2 miliona dinara, dok je učešće Opštine 540.000 dinara.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

gerontodomaćice treće doba stari


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.