Уредити белеге слободарства

novosti.rs (D. Gagričić) 15. децембар 2015. године Друштво Традиција Коментари

Zlatarinfo logo Споменик мајору Илићу и јунацима на Јавору

Идућег лета навршава се 140 година од почетка Јаворског рата, операције Ибарске војске у Рашкој области, којима су започели српско-турски ратови 1876-1878. и Србија, вративши део територије матици и добивши независност и самосталност, закључила своју националну револуцију, чији су барјак понели Карађорђе и устаници 1804. године.

- Отаџбински ратови 1876-1878. године представљали су прекретницу у ослобађању Србије од турског ропства и учвршћивању темеља нове српске државе. Јубилеј је од изузетног значаја и за суседну Црну Гору и прекодринске крајеве

- истиче чачански новинар и публициста Миладин Вукосављевић. Указује да учешће у обележавању јединственог јубилеја, уз подршку Владе и министарстава, треба да узму САНУ, СПЦ, националне и локалне установе културе, од музеја, завода за заштиту споменика културе, библиотека и архива, па до издавачких и медијских кућа и општина.

Иако су Шабачка, Рудничка, Ужичка, Чачанска и друге бригаде Ибарске војске хитале су у походе поробљеној браћи у Рашкој области, одакле су многе породице бекством у Србију тражиле спас од зулума, пљачке и ножа, и после крвавих бојева у Калипољу и планинама Старог Влаха, граница је остала на међама побијеним после другог хатишерифа 1833. године на Јавору. Иако је делила исти народ, постављена где никада није била, Турци су је и даље утврђивали, са царинарницом на Јавору и будно мотрили "на врата Босне".

- Велика је част и обавеза да се, уз низ манифестација и обнављање памћења потомака и приближавање завичајне историје младима - припреми научни скуп и распише конкурс за објављивање научних, публицистичких, историографских и књижевних дела, али и фељтона с тематиком о Јаворском рату и приликама у Србији и околним крајевима у време такозване источне кризе - наглашава Вукосављевић.

ЈАВОРСКИ ЈУНАЦИ

Испод Василијиног врха, највишег виса планине и поред Карађорђева шанца, 1907. године је прилозима грађана подигнут белег јаворским јунацима и мајору Михаилу Илићу, команданту Друге ужичке бригаде. Сабор крај шанца и белог обелиска, у недељу пред Видовдан, дуже од века сабира народ Старог Влаха.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

javor


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.