Akmačići: Otvorena savremena stočna pijaca (video)

Varoške novine (Ž.D.) 10. децембар 2015. године Пољопривреда Коментари

Pijac u Akmačićima Pazarnim danom, na pijaci će dežurati i veterinar (Foto: Ž.Dulanović)

Akmačići su konačno dobili savremenu stočnu pijacu u centru sela umesto divlje i neuređene koja je decenijama radila pod samim prozorom seoske škole. Milion i po vredne radove koji su počeli prošle jeseni finansirala je opština, a pomoglu su i mesna zajednica i meštani dobrovoljnim prilozima i radom

Savremena stočna pijaca u Akmačićima koju je u rad pustio predsednik opštine Dimitrije Paunović, jedini je prostor registrovan za legalnu prodaju stoke u novovaroškom kraju. Prostire se na 17 ari, a pored vezova i boksova za smeštaj stoke, ima i stočnu vagu kao i objekat za veterinsarsku službu. Sagrađena je na opštinskom zemljištu, na oko pedesetak metara od zgrade matične Osnovne škole „Momir Pucarević“, od koje je sada deli objekat u kome su magacin i seoska prodavnica.

 -Pijaca će i raditi sredom u vremenu od 8 do 11 sati. Novina je da će pazarnim danom dežurati veterinar pa će mušterije na licu mesta moći da provere zdravstveno stanje kupljenih grla stoke a stočari da bez odlaska u grad pribave stočni bilet, što je do sada bio veliki problem - kaže Dejan Vojinović, predsednik Mesne zajednice Akmačići. 

Stočna pijaca u Akmačićima decenijama je stočna pijaca sa najvećom ponudom stoke u našoj opštini. Pored meštana zlatarskih sela na njoj stoku nude i domaćini sa Javora, Murtenice i sela ka Limskoj dolini, a kupci su uglavnom mesari i nakupci iz čitave zapadne Srbije.

-Pijačarinu će plaćati samo stočari koji su taj dan imali kupca za stoku i cena je 200 dinara po prodatom grlu, a ovaj novac koristiće se isključivo za održavanje pijace. Ovo je sada jedini prostor u selu za prodaju stoke i pazarnim danom niko više neće moći da prodaje i kupuje stoku na raskrsnici i ledini u centru sela - kaže Vojinović. 

Divlja stočna pijaca u Akmačićima godinama je bila jedan od najvećih komunalnih problema sela, pa je njeno izmeštanje bilo nužno. Rika stoke, galama i brujanje kamiona i traktora ometali su nastavu u osmoljetki sa oko 60 đaka, a nije se moglo ni proći kroz centar sela.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

akmačići pijaca veterinar stoka


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.