Споменик јунацима отаџбине „код војводе“

zlatarinfo.rs (D. Gagricic) 06. децембар 2015. године Друштво Традиција Коментари

Заслуге - место споменика јунацима ослободилачког рата Заслуге - место споменика јунацима ослободилачких ратова (фото: Д. Гагричић)

Одлука одборника СО Нова Варош – белег за 2.000 учесника ратова 1912-1918. године на Тргу војводе Бојовића.

Одборници СО прихватили су 4. децембра предлог Општинског већа и Одбора за подизање споменика ратницима 1912-1918. године да се белег у славу и част 2.000 ратника са подручја нововарошке општине из Првог балканског и Првог светског рата, од којих је 1.200 остало на бојиштима, подигне на Тргу војводе Петра Бојовића.

Дуг ослободиоцима одужиће се на неуређеном травнатом терену некадашњег језера на Тргу, између скулптуре војводе Петра Бојовића и Дечјег вртића. Прихваћено је и мишљење вајара Горана Чпајака, професора Факултета примењених уметности у Београду, да ће два белега представљали идеалну амбијенталну целину.

Одбор за подизање споменика већ раније је предложио да градња белега јунацима отаџбине буде круна обележавања века одбране Србије у Великом рату у Старом Влаху.

Војвода чека белег ратницима са Дрине, Цера, Колубаре, Кајмакчалана... Војвода чека белег ратницима са Дрине, Цера, Колубаре, Кајмакчалана...

На седници СО чули су се предлози и апели да се у Одбор, који је формирало Веће, укључе и представници владајућих странака у општини, као и челници власти, али и још неко од културних и јавних радника и поштовалаца српске традиције и историје.

Председник Скупштине општине Нова Варош Бранислав Дилпарић упозорио је да је преостало мало времена за подухват од изузетно културног, историјског и духовног значаја за наш крај и позвао све актере политичкког и привредног живота и грађане да пруже подршку, како би се подигло достојно обележје јунацима слободе. 

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

vojvoda petar bojović prvi svetski rat spomenik junacima


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.