Златибор: Тајкуни неће јефтино проћи (видео)

novosti.rs (Н. ЈАНКОВИЋ) 02. децембар 2015. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo (фото: Новости)

Компромис министарке Михајловић са најоштријим критичарем, председником СО Чајетина Стаматовићем. Општине ће додатно опорезовати и увести таксе инвеститорима који су градили за тржиште.

ОПШТИНЕ ће увести додатне порезе и таксе инвеститорима, који су нелегално градили комерцијалне објекте. На тај начин, богаташи, који су кршећи закон градили за тржиште, неће моћи јефтино да прођу кроз процес легализације.

Ово је резултат јучерашњег сусрета министарке грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Зоране Михајловић и њеног најоштријег критичара поводом недавно усвојеног Закона о озакоњењу нелегално изграђених објеката, председника општине Чајетина Милана Стаматовића.

Михајловићева и Стаматовић, који су чак водили неку врсту медијског рата протеклих месеци срели су се јуче на Златибору. У тренутку када је примена важног правног акта почела уз проверу уставности, неочекивано лако и без већих "варница", они су се усагласили да мањкавости озакоњења могу бити превазиђене. Усагласили су се да локалне самоуправе својим интерним актима додатно финансијски оптерете власнике нелегалних комерцијалних објеката и оних намењених тржишту.

- Закон о озакоњењу нелегално изграђених објеката ступио је на снагу, наши тимови крећу по Србији да грађанима директно појасне све недоумице. Са председником општине Чајетина разговарала сам о свим могућим проблемима, тражили смо начине да их решимо. Једино што не могу прихватити јесу тврдње да ја као министар покушавам да заштитим тајкуне и криминалце, омогућавајући им да се даље богате и то уз помоћ новог закона - рекла је министарка Михајловић. - Закон се сада примењује, другог решења за проблем који нико до сада није успео да реши - нема. Могуће је једино да уместо озакоњења порушимо 1,5 милиона нелегалних објеката, да власнике шаљемо на суд и у затвор. Озакоњење је далеко боље решење од тога.

Из општине Чајетина претходних дана затражена је провера уставности Закона о озакоњењу.

- Министарка је прва из ове владе у посети опозиционој општини Чајетина. Тврдили смо да ће тајкуни бити награђени овим законом. Једини начин да то спречимо јесу општинске одлуке које ћемо донети и то је добро решење за "крпљење" рупа у овом закону. Оне који су градили за тржиште, који су подизали комерцијалне објекте, њих ћемо додатно опорезовати. Наплатићемо огромно оптерећење наше инфраструктуре. Нећемо дозволити да најбогатији буду привилеговани и награђени, а верујем да ће наш пример следити и остале општине, у ситуацији када то законом није дефинисано - нагласио је Стаматовић. - Консултације са министарком Михајловић помогле су да до овог решења дођемо. Ко је од тајкуна градио више него што је предвиђено планом генералне регулације, не само незаконито већ и дрско, неће проћи у поступку озакоњења.

Увидом у стање на терену, до јуче супротстављене стране бавиле су се могућим практичним проблемима у процесу озакоњења: Чајетина има само једног грађевинског инспектора, а он је, од тренутка усвајања закона - на боловању. Може се догодити, с обзиром на профил бројних, најбогатијих "инвеститора", да широм Србије не буде довољно грађевинских инспектора спремних да се на терену суоче са инвеститорима "свих фела"...

- Општине, као ни до сада, неће моћи саме да спрече дивљу градњу. Потребна је помоћ републике да бисмо успели да санкционишемо ове "инвеститоре" - додао је Стаматовић, а министарка Михајловић је обећала да ће држава помоћи "локалу" да законито рашчисти односе са градитељима.

Сусрет министарке и најозбиљнијег критичара усвојеног закона, решио је и друге спорне детаље који су до данас коришћени као аргументација за и против новог закона. Према речима министарке, на Златибору има 6.010 нелегалних објеката, међутим, објашњено је да су бројни предмети дуплирани у досадашњим покушајима легализације. Тако се дошло до броја од 1.200 нелегалних објеката на Златибору. У општини Чајетина ове године је издато 87 грађевинских дозвола, неупоредиво више него у било којој другој средини у Србији.

Од 1,5 милиона нелегалних објеката у Србији, 80 одсто су породичне куће и станови. Људи ће напокон добити све папире. Закон је једнократни, после 20 година лутања желимо да овај проблем решимо за једну годину - рекла је министарка Михајловић у пуној сали хотела "Дунав", где је грађанима презентован нови закон.

МИЛИОНИ ЗА ПУТЕВЕ

У УЖИЧКОМ крају ћемо идуће године уложити 10 милиона евра у изградњу и санацију путне инфраструктуре, јер је то пресудно важно за туристички крај, за Златибор, Тару... - нагласила је Зорана Михајловић.

ЗЛАТИБОРСКИ ХЕКТАРИ

ПК "Златибор" и "Златибор турист" су најдрастичнији примери безакоња на планини, а можда и у држави. То су злоупотребе где је узурпирана државна имовина, нису плаћене накнаде општини, а због тога су и критике на закон биле упућене министарки. Сада верујемо да ћемо заједно овај проблем решити - каже Стаматовић. Министарка Михајловић је појаснила да су решења којима се ПК "Златибору" даје огромно пространство поништена, а води се и кривични поступак против људи у Министарству који су то омогућили, јер се показало да су блиски са људима из ПК "Златибор". То је, речи су министарке, враћено на катастар првог степена.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

zlatibor zorana mihajlovic


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.