Траже деоницу ауто пута Пожега - Мачкат

zlatarinfo.rs (D. Gagričić) 02. децембар 2015. године Политика Коментари

Zlatarinfo logo Аутопут кичма развоја Златиборског округа - са седнице Савета 

Савет Златиборског округа о градњи путева, снабдевању струјом, отварању аеродрома „Поникве“ и проблемима у одлагању смећа.

- По завршетку аутопута од Чачка до Пожеге, неопходно је настави изградњу деонице Пожега – Мачкат, дугу 28 километара, као део међународног пута Е-761, од Софије до Сарајева, која иде преко Крушевца и Чачка и поклапа се са делом коридора 11 за јужни Јадран – истакнуто је на првој седници Савет Златиборског округа у Ужицу. 

Савет је затражио од Владе Србије да по хитном поступку започне израду планске документације за деоницу аутопута Пожега – - Мачкат – Котроман (63 км), на граници са БиХ. 

- Аутопут је кључ и кичма развоја Златиборског округа. Тек по завршетку аутопута до Мачката, на основу стручних анализа одлучивало би се о „ивањичкој“ или „златиборској“ варијанти аутопута, који свакако иде преко Пештери до Бољара у Црној Гори – истиче Димитрије Пауновић, начелник Златиборског округа.- Сумњамо да је пре неколико година без упоредних података, а зарад политичких интереса, одлучено о траси преко Ивањице.

Савет Округа је покренуо и више „регионалних питања“ - од издвајања знатно веће суме (планирано 190 милиона динара) за одржавање електро мреже у огранку ЕД Ужице, до изјашњавања општина о заинтересованости за отварање аеродрома Поникве и иницијативе за нови регионални план одлагања отпада и продужење века депонији Дубоко код Ужица, која има капацитете за још три-четири године.

- Боље је да сад дозволимо општини Пријепоље да одлаже смеће на санитарну депонију Дубоко, него да га они тамо гурају у Лим, па да овом реком и Дрином стиже до Бајине Баште, одакле би га возили у Дубоко – рекао је Радомир Филиповић, председник општине Бајина Башта. 

Иако је у изградњу депоније Бањица у нововарошком селу Челице (за четири општине овог дела Рашке области) уложено 80 милиона динара - њена градња и исплативост доведени су у питање због све мањег броја становника, али и незаинтересованости фирми за партнерство.Председници 10 општина затражили су брже кораке у примарној селекцији отпада, али и за градњу спалионице отпада или енергане.

На следећој седници Савета расправљаће се о путној мрежи и одржавању саобраћајница у зимском периоду.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.