Муртеница: „Осмице“ на низбрдици

Варошке новине (Д. Гагричић) 27. новембар 2015. године Друштво Коментари

Опасности - оштре и уске кривине на путу Бела Река – Љубиш Опасности - оштре и уске кривине на путу Бела Река – Љубиш (фото: Д. Гагричић)

Мештани огорчени стањем и зимским чишћењем пута Бела Река – Љубиш. Пет лакат кривина и две осмице на 3,8 километра деонице загорчавају живот и поскупљују трошкове транспорта.

Због пет лакат кривина и две осмице на 3,8 километра деонице којом се регионални пут од Кокиног Брода и Јасенова са превоја Стража спушта у Љубиш и даље грана према Златибору, Чајетини и Ужицу, мештани нововарошког села Бела Река стрепе уочи зиме, страхујући за безбедност и проходност.

- Деоница нам током целе године задаје невоље јер је је без заштитне ограде, нема сигнализације, опасне су уске кривине, чести су контра нагиби пута, на више места узан је коловоз. Најгоре је, пак, зими јер због клизавице и на првој кривини пред успон или низбрдицу морају се набијати ланци, а чести су застоји.Било је више удеса и слетања, кривине су однеле и два живота - упозоравају чланови Савета МЗ Бела Река Милован и Милета Милојевић. 

Невоље - пишу жалбе и апеле: Милован и Милета Милојевић Невоље - пишу жалбе и апеле: Милован и Милета Милојевић

Бела Река административно припада Новој Вароши, али је животно упућена и сакодневним пословима окренута према Чајетини и Ужицу.Путни правац падинама Муртенице некада је био такозвани „бански“ пут“ и пре изградње магистрале преко Златибора једина веза Београда са Црном Гором и приморјем.

- Стара траса је само насута и без неопходних проширења и подзида асфалтирана пре десетак година, па је „уско грло“.Још теже нам пада што је деоница од Љубиша преко Беле Реке до Јасенова у трећем приоритету чишћења, па често чистач застане на првој кривини - жале се Белоречани.

Директор ужичких „Путева“ Сабахудин Козица каже да је пут асфалтиран према пројекту и да се одржава по уговору са „Путевима Србије“. Планом зимске службе предвиђено је да се чисти задњи од регионаланих саобраћајница, ничим не посипа и дозвољено је 10 сантиметара утабаног снега.

- Дрва и грађа у Белој Реци су јефтинија него у Љубишу за пет евра по кубику, јер овде не може да дође шлепер, а отежан је транспорт и других роба.Ииако смо на прагу Златибора и више домаћинстава има собе и пансионе - како да развијамо туризам кад пут није безбедан? – огорчен је Милован Милојевић. 

На првим кривинама зими се заглаве чистачи путара На првим кривинама зими се заглаве чистачи путара

Подсећајући да на њихове недаће не маре у Чајетини и Златиборском округу, док у Новој Вароши, матичној општини, одговарају: „Па то је пут у другој општини!“, Белоречани се спремају да се жале на више адреса у престоници, а и да траже повратак у чајетинску општину, којој су некад припадали.

НАЈМЛАЂЕ СЕЛО

Бела Река је најмлађе село у Општини, јер у 115 кућа, са око 240 бирача, има шест предшколаца, 15 ђака нижих разреда, док их осморо путују у осмолетку у Јасенову, а 15 комбијем у Љубиш.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

murtenica bela reka mileta milojević milovan milojevic ljubiš


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.