Nastavljeno rušenje bespravnih vikendica u kanjonu Uvca

blic.rs (Ž. Dulanović) 26. новембар 2015. године Друштво Коментари

Rusenje vikendica uvac foto: Ž. Dulanović

Kako ne bi plaćali i skupe troškove rušenja, vlasnici vikendica izgrađenih bez dozvole, sami su uklonili pet montažnih objekata, pa bageri Ministarstva građevinarstva nisu imali puno posla prvog dana akcije rušenja divlje gradnje u kanjonu Uvca.

Inspektori su danas nastavili rušenje na tri jezera u kanjonu Uvca koja su deo Specijalnog rezervata prirode. Na spisku je ukupno 11 montažnih i zidanih objekata za koje postoji pravosnažno rešenje, a rušiće se i dvadesetak terasa i nastrešica na kamp-kućicama. 

Radnici i mehanizacija beogradske firme koju je Ministarstvo angažovalo, juče su rušili divlje objekte u mestu Krstac na delu Uvačkog jezera u opštini Sjenica, a akcija se danas sprovodi u zalivu Šipovik kod Nove Varoši. Narednih dana rušiće se i dve vikendice u neselju Milankovo razdolje na Zlatarskom jezeru, kao i dve vikendice i nastrešice i terase kod brane na Radoinjskom jezeru.

- Ministarstvo je donelo odluku da se ukone svi objekti iz prve zone zaštite, a pored Uvca ruši se i na Kopaoniku, dok je na Đerdapu i Perućcu već porušeno 80 nelegalno sagrađenih objekata za koje je doneto pravosnažno rešenje. Građani koji su sami uklonili objekte predviđene za rušenje neće snositi nikakve sankcije. Izbegli su i trošak koji bi imali zbog sudskog procesa i eventualne prekršajne prijave - izjavio je pomoćnik ministra građevinarstva za inspekcijiski nadzor Aleksandar Simić. 

Prema podacima inspekcije i čuvara prirode, na Uvačkom, Zatarskom i Radoinjskom jezeru bespravno je sagrađeno oko 250 nelegalnih objekata, a za većinu je podnet zahtev za legalizaciju. Najviše ih je na Zlatarskom jezeru, gde je pored skromnih montažnih vikendica, poslednjih godina niklo i nekoliko velelepnih objekata.

- Novim zakonom je moguće legalizovati sve stambene objekte, osim onih koji su građeni u prvoj zoni zaštite i na klizištima i trusnom području. U Srbiji je ukupno 1,5 miliona nelegalnih objekata i u građevinska inspekcija će vlasnicima tih objekata uručiti rešenje o rušenju, ukoliko nisu podneli zahtev za legalizaciju. Oni će imati pravo žalbe na ta rešenja, a rušiće se sve ono što ne bude moguće da se ozakoni - rekao je Simić.

Ovo je inače druga akcija do sada na rušenju nelegalnih objekata u Specijalnom rezervatu prirode „Uvac“. Pre šest godina građevinska inspekcija je porušila desetak objekata, uglavnom kamp kućica i nastrešica podignutih na državnom zemljištu.

Opština traži legalizaciju

Opštini Nova Varoš na čijoj je teritoriji najveći broj nelegalno podignutih vikendica, nedavno je zatražila od nadležnih da najveći deo rezervata Uvac pređe iz prve u treću zonu zaštite.

- To bi stvorilo mogućnost da se na tri jezera legalizuje većina sagrađenih objekata i reši problem otpadnih voda, a odluka bi pospešila razvoj turizma - rekao je predsednik opštine Nova Varoš Dimitrije Paunović.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.