Bageri ruše 11 divljih vikendica u Specijalnom rezervatu Uvac

blic.rs (Ž. Dulanović) 18. новембар 2015. године Друштво Природа Коментари

Zlatarinfo logo Redosled uklanjanja objekata u Rezervatu prirode za koje postoji pravosnažno rešenje u još se drži u tajnosti, a zavisiće od mogućnosti pristupa objektima

Inspekcija će 24. novembra početi rušenje objekata u kanjonu Uvca kod Nove Varoši.

Biće uklonjeno 11 od dvadesetak objekata za koje postoji pravosnažno rešenje, ali se spisak vikendica za rušenje u Specijalnom rezervatu prirode još drži u tajnosti.


- Redosled uklanjanja biće utvrđen na terenu, a zavisi od lokacija na kojima su izgrađeni objekti i mogućnosti pristupa objektima - kažu za „Blic“ u Ministarstvu građevinarstva. 

Prema podacima inspekcije i čuvara prirode, na Uvačkom, Zlatarskom i Radoinjskom jezeru, bespravno je sagrađeno 246 nelegalnih objekata. Za većinu je podnet zahtev za legalizaciju, a u građevinskoj inspekciji kažu da će i one biti porušene po okončanju postupka. 
 

U jedinoj akciji do sada, građevinska inspekcija je pre šest godina u kanjonu Uvca porušila desetak objekata, uglavnom kamp kućica i nastrešica podignutih na državnom zemljištu. To, međutim, nije zaustavilo divlju gradnju, a zidaju se vikendice vredne po 50.000 evra i više.
 

- I dalje se zida, pa godišnje u proseku podnesemo pet-šest novih krivičnih prijava protiv investitora koji često nelegalnom gradnjom potpuno menjanju izgled jezerskih obala. Nažalost, nemoćni smo da stanemo na put pojavi jer novčane kazne koje sud izriče ne deluju na divlje graditelje, pa oni nastavljaju sa radovima - kaže direktor Rezervata Uvac Branko Bjelić.

Bespravno je izgrađeno čak 246 objekata: Pogled na Zlatarsko jezero Bespravno je izgrađeno čak 246 objekata: Pogled na Zlatarsko jezero

U opštini Nova Varoš kažu da su protiv divlje gradnje, ali da strogi režim zaštite koči dalju ekspanziji turizma. 
 

- Zbog toga i tražimo od države da najveći deo rezervata Uvac pređe u treću zonu zaštite, jer realno nema više osnova da ovi predeli budu u prvoj zoni gde je strogi režim zaštite. To bi stvorilo mogućnost da se na tri jezera legalizuje većina sagrađenih objekata i reši problem otpadnih voda, a odluka bi pospešila razvoj turizma - kaže predsednik opštine Nova Varoš Dimitrije Paunović.


Mada nemaju dozvolu za gradnju, tridesetak vikendica sa Kurtića livada na Zlatarskom jezeru dobiće vodu sa seoskog vodovoda koji se uz pomoć opštine Nova Varoš gradi u selu Amzići. Vikendaši su dali po tridesetak hiljada dinara na ime učešća u radovima, a voda sa vrela kod Drulovića vodenice na suprotnoj obali do njih će stići vodovodnim cevima koje su položene po dnu jezera.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

zlatarsko jezero branko bjelić vikendice


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.