Нововарошана све мање, а живе дуже

danas.rs (R. Popović) 17. новембар 2015. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo

Нововарошани су међу најдуговечнијима у Србији, са просеком од 76 година старости, а статистике кажу да припаднице нежнијег пола из златарског краја живе дуже од мушкараца. Према процени Републичког завода за статистику, број житеља наше општине и даље се осипа, те је становника овог краја тренутно за 906 мање него пре четири године.

Према последњем попису становништва, општина Нова Варош је 2011. године имала 16. 638 становника, а данас према процени статистичара има свега 15.732 житеља. Ни ово, међутим, није прецизан податак, јер велики број Нововарошана и даље званично има место пребивалишта у граду на падинама Златара, а живи и ради далеко од завичаја.

Због константног исељавања, углавном због губитка посла, сиромаштва и економских неприлика, број становника је у сталном паду, а посебно забрињава негативан природни прираштај. Прошле године су у нашем крају рођене 104 бебе док је умрло 213 житеља.

Нововарошани су, са друге стране, међу онима који најдуже живе. Према тек објављеним подацима Републичког завода за статистику о очекиваном трајању живота, који се односе на прошлу годину, најдужи просечан животни век је у нишкој општини Пантелеј - 77,62 године, док се најкраће живи у општини Чока у Северном Банату, у просеку 70,62 године. Статистика каже и да жене живе дуже, како у Новој Вароши, тако и на нивоу Србије. Нововарошанке у просеку живе 77,7 а Нововарошани 74,5 година.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

novovarosani zivotni vek


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.