Премијера представе "Сине, не дирај ми сабљу"

zlatarinfo.rs (D. Gagričić) 03. новембар 2015. године Друштво Култура Коментари

Predstava Sine ne diraj mi sablju Последњи чин животне драме Бојовића (фото: Д. Гагричић)

У Новој Вароши обележена  103. годишњица ослобођења од Турака. Уручена признања прегаоцима и привредницима, а аплаузима награђени глумци, приказујући пут и животне драме војводе Петра Бојовића.

Свечаном академијом у Дому културе, доделом признања и  премијером позоришне представом „Сине, не дирај ми сабљу“, обележена је 103. годишњица ослобођења  Нове Вароши од Турака.

Поводом Дана општине отворена је пешачко-бициклистичко стаза у туристичкој зони Златара, пуштен у пробни  рад водовод у селу Амзићи и предата на употребу   градска лед-расвета,  са сијалицама које ће, како је најавио Мирољуб Шапоњић, директор Дирекције за изградљу, остваривати годишњу уштеду од пет милиона динара.

Свечаној академији присуствовали су министар правде Никола Селаковић и владика СПЦ Јоаникије Свечаној академији присуствовали су министар правде Никола Селаковић и владика СПЦ Јоаникије

Подсећајући на 1. новембар 1912. године, дан када је   Јаворска бригада Српске војске, под командом Миливоја Анђелковића Кајафе, ослободила  Нову Варош од вековног турског ропства, председник општине Димитрије Пауновић говорио је о резултатима побољшања привредног амбијента и стандарда грађана. У инфраструктурне објекте током ове године уложено је, рекао је,  155 милиона динара, асфалтиранио 11 километара путева, а започела модернизација 25 километра саобраћајница у селима. Уз низ комуналних објеката, Пауновић је поменуо да је од посебног значаја  куповина погона „Инове“ у Кокином Броду.

Председник  Пауновић уручио је плакете  за изузетан допринос у пружању помоћи златарском крају и његовој афирмацији. Добили су их лекари специјалисти Весна Остојић Херера и Горан Пушичић, новинар Зоран Шапоњић, фудбалски репрезентативац Иван Шапоњић и Мустафа Куленовић, чувар резервата „Увац“.

Уручење награде новинару Зорану Шапоњићу Уручење награде новинару Зорану Шапоњићу

Специјална плакета урчена је земљаку министру правде Николи Селаковићу, док су захвалнице за унапређење живота у својим родним селима Белој Реци, Дебељи и Челицама  добили Лазар Виторовић из Париза, Драган Нијемчевић из Београда и Ратомир Пештерац из Сегедина.

За успешне резултате поводом  општинског празника награђено је седам  предузећа: „Златарпласт“, „Пластика“,  Трговина „Авдић“, „Сложна браћа Зоран и Неле“,  „Златаршпед“, „Nanix vood” и „Златарски златник“.

Завичај у срцу - награде прегаоцима и привредницима Завичај у срцу - награде прегаоцима и привредницима

У представи „Сине, не дирај ми сабљу“, аутора и режисера Драгане Јоксимовић из Београда,  глумци аматери су осветлили животни пут војводе Петра Војовића (1858-1945), подсећајући на одрастање,  патриотизма и етику ратовања славног земљака и

46 година проведених под заставом отаџбине.Посебно су биле упечатљиве  сцене  мајчиног испраћаја четворице синова у рат, те последњег чина животне драме  ратника у 87. години живота и казивање о годинама када се није марило за његове заслуге отаџбини.

На сцени Дома културе оживели време рођења војводе Петра Бојовића На сцени Дома културе оживели време рођења војводе Петра Бојовића

Аплаузе су побрали Фехима Ибишбеговић, тумачећи лик војводине мајке Раде, Небојша Радишић (војвода), Милунка Чакаревић (Петрова девојка Милева),  Енес Хаџимуртезић (казујући стихове), Вук Шапоњић (Петрови праунук) и остали чланови глумачког ансамбла, као и женска певачка група, извођачи музике и тамбурашки оркестар.

У представи реализованој у сарадњи  Библиотеке „Јован Томић“ и Удружења грађана „Пленум“, аутор пројекта и костимограф  је Нера Човић, директор Библиотеке,  док је сценографија поверена сликару Станку Никачевићу,а музику је бирала редитељ Драгана Јоксимовић.

Очекује се да ће представа „Сине, не дирај ми сабљу“ ускоро бити репризирана на сцени Дома културе.

Глумци у представи Глумци у представи "Сине, не дирај ми сабљу"

ПАУНОВИЋ – НАЧЕЛНИК  ОКРУГА

Влада Србије именовала је Димитрија Пауновића, председника општине Нова Варош и Општинског одбора СНС, за начелника Златиборског округа у Ужицу.Вест је на свечаности саопштио министар правде Никола Селаковић. Иначе, место начелника је месецима  упражњено одласком народног посланика Драгољуба Зиндовића.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

nova varoš dimitrije paunović vojvoda petar bojović dom kulture dan opštine predstava


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.