Мучањ: Звоно и слава после 325 година

zlatarinfo.rs (D. Gagričić) 23. октобар 2015. године Друштво Традиција Коментари

Zlatarinfo logo Богомоља у сеоском центру - црква Свете Петке (Фото: Драган Шипетић)

Светковина у цркви Свете Петке у ивањичком селу Мочиоци. Прво од три звона дарује фамилија Кувекаловић.

Са градилишта цркве Свете Петке у ивањичком селу Мочиоци, под планином Мучањ, у уторак (27. октобра) огласиће се звоно, први пут после 325 година. Прво од три звона, тешко 6о килограма, дарује фамилија Кувекаловић, родом из села Пресеке, на падинама Чемернице, која живи у Борчи. 

Према легенди, за време Велике сеобе Срба и у данима најезде и похаре Турака, спаљена је богомоља испод стене на северној страни планине, као и многе светиње у Старом Влаху. Радови на подизању цркве, неколико стотина метара ниже, на месту некадашње сеоске школе, започели су 2012. године.

Повратак коренима и традицији – обнављају црквену славу Повратак коренима и традицији – обнављају црквену славу

У Одбору за изградњу цркве Свете Петке у Мочиоцима кажу да ће после више векова обновити црквену славу. После свете литургије, која ће се служити у 9 сати,  сећи ће се славски колач, а верници, мештани и гости, окупиће се око трпезе љубави у сеоској школи.

Домаћини славе су свештеник  Далибор Милошевић,  Милета Караклајић, председник Црквеног одбора, Предраг Пуанац, председник Одбора за изградњу и Благоје Д. Драшковић и Мирољуб Ћојбашић, чланови Одбора.

На светковини ће се разговарати о обезбељењу средстава и наставку радова на подизању крова и уређењу богомоље.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.