Planinsku vodu dobijaju tri sela

zlatarinfo.rs (Ž. Dulanović) 22. октобар 2015. године Друштво Коментари

Radove na vodosnabdevanju završlili za tri dana - meštani sela Vilovi Radove na vodosnabdevanju završlili za tri dana - meštani sela Vilovi (foto: Ž. Dulanović)

Više od 220 domaćinstava iz Vilova, Drmanovića i Amzića dobiće konačno vodu za piće zahvaljujući zajedničkim radovima  meštana i opštine Nova Varoš, vrednim oko 14 miliona dinara.

Kako bi konačno rešili problem, meštani tri sela zasukali su rukave i prikupili deo sredstva za radove  a sa preko deset miliona dinara iz budžeta pomogli su im lokalna samouprava i Direkcija za izgradnju. 

Dvedeset domaćinstava iz zaseoka Drulovići na Zlataru učestvovalo je tako  sa ukupno 650 hiljada dinara u radovima na  izvorištu Crvene vode, a po 50 evra za radove u svom selu dalo je i 130 domaćinstava u Vilovima. Pored u novcu, meštani Vilova su u proširenju vodovodne mreže učestvovali i fizičkim radom. Ostavili su preko 150 dnevnica pa su obimni građevinski radovi na uključivanju izvorišta Kandina voda u seoski vodovod završeni za svega tri sedmice.

- Gde god se meštani dogovore i organizuju izlazimo im u susret, a Vilovi su najbolji primer da se i sa malo sredstva može uraditi mnogo. U dogovoru sa rukovodstvom opštine, na svaki dinar koji za radove prikupe meštani Direkcija za izgradnju izdvaja dva, a u nekim slučajevima i više kada su u pitanju značajni infrastrukturalni problemi. Kako se pokazalo, odluka je pravi potez, a na ovaj način pomogli smo i izgrdanju više seoskih puteva – kaže direktor Direkcije za izgradnju opštine Miroljub Šaponjić.

Najobimniji radovi na vodosnadbevanju izvode se međutim u Amzićima, gde će 70 kuća dobiti početkom novembra. Oko 200 litara hladne vode sa izvora kod Drulovića vodenice na obali Zlatarskog jezera pumpaće se uz brdo u seoski vodovod, a visinska razlika je 240 metara. Pored meštana i vikendaša na obodu sela, vodu će dobiti i vikendice na Kurtića livadama na suprotnoj obali jezera. Ukupna vrednost radova je sedam miliona dinara, od čega su meštani prikupili skoro trećinu.

- Konačno ćemo rešiti najveći broblem na infrastrukturi, a meštani će prvi put vodu trošiti preko vodomera. Stari seoski vodovod koji će se sada pojačati, izgrađen je pre gotovo tri decenije, ali su se zbog slabe izdašnosti i često prekomerne potrošnje, meštani mučili da u većem delu godine obezbede vodu za piće i svoja stada – kaže predsednika Saveta mesne zajednice Amzići Vidojko Davidović.   

Seoski aktivisti se žale da je i u Vilovima i Amzićima bilo meštana koji su bojkotovali akciju mada koriste seosku vodu.

-Par najvećih potrošača koji imaju i najviše grla stoke, odbija da plati učešće pa radovi ne napreduju planiranim tempom. Prema dogovoru, meštani Amzića će na ime svog učešća u radovima prvi put platiti vodu koju su trošili zadnjih 26 godina, a cena je pet dinara po kubiku odnosno od 11.000 do 54.000 dinara po domaćinstvu– kaže Vidojko Davidović.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.