Planinsku vodu dobijaju tri sela

zlatarinfo.rs (Ž. Dulanović) Друштво Коментари

Radove na vodosnabdevanju završlili za tri dana - meštani sela Vilovi Radove na vodosnabdevanju završlili za tri dana - meštani sela Vilovi (foto: Ž. Dulanović)

Više od 220 domaćinstava iz Vilova, Drmanovića i Amzića dobiće konačno vodu za piće zahvaljujući zajedničkim radovima  meštana i opštine Nova Varoš, vrednim oko 14 miliona dinara.

Kako bi konačno rešili problem, meštani tri sela zasukali su rukave i prikupili deo sredstva za radove  a sa preko deset miliona dinara iz budžeta pomogli su im lokalna samouprava i Direkcija za izgradnju. 

Dvedeset domaćinstava iz zaseoka Drulovići na Zlataru učestvovalo je tako  sa ukupno 650 hiljada dinara u radovima na  izvorištu Crvene vode, a po 50 evra za radove u svom selu dalo je i 130 domaćinstava u Vilovima. Pored u novcu, meštani Vilova su u proširenju vodovodne mreže učestvovali i fizičkim radom. Ostavili su preko 150 dnevnica pa su obimni građevinski radovi na uključivanju izvorišta Kandina voda u seoski vodovod završeni za svega tri sedmice.

- Gde god se meštani dogovore i organizuju izlazimo im u susret, a Vilovi su najbolji primer da se i sa malo sredstva može uraditi mnogo. U dogovoru sa rukovodstvom opštine, na svaki dinar koji za radove prikupe meštani Direkcija za izgradnju izdvaja dva, a u nekim slučajevima i više kada su u pitanju značajni infrastrukturalni problemi. Kako se pokazalo, odluka je pravi potez, a na ovaj način pomogli smo i izgrdanju više seoskih puteva – kaže direktor Direkcije za izgradnju opštine Miroljub Šaponjić.

Najobimniji radovi na vodosnadbevanju izvode se međutim u Amzićima, gde će 70 kuća dobiti početkom novembra. Oko 200 litara hladne vode sa izvora kod Drulovića vodenice na obali Zlatarskog jezera pumpaće se uz brdo u seoski vodovod, a visinska razlika je 240 metara. Pored meštana i vikendaša na obodu sela, vodu će dobiti i vikendice na Kurtića livadama na suprotnoj obali jezera. Ukupna vrednost radova je sedam miliona dinara, od čega su meštani prikupili skoro trećinu.

- Konačno ćemo rešiti najveći broblem na infrastrukturi, a meštani će prvi put vodu trošiti preko vodomera. Stari seoski vodovod koji će se sada pojačati, izgrađen je pre gotovo tri decenije, ali su se zbog slabe izdašnosti i često prekomerne potrošnje, meštani mučili da u većem delu godine obezbede vodu za piće i svoja stada – kaže predsednika Saveta mesne zajednice Amzići Vidojko Davidović.   

Seoski aktivisti se žale da je i u Vilovima i Amzićima bilo meštana koji su bojkotovali akciju mada koriste seosku vodu.

-Par najvećih potrošača koji imaju i najviše grla stoke, odbija da plati učešće pa radovi ne napreduju planiranim tempom. Prema dogovoru, meštani Amzića će na ime svog učešća u radovima prvi put platiti vodu koju su trošili zadnjih 26 godina, a cena je pet dinara po kubiku odnosno od 11.000 do 54.000 dinara po domaćinstvu– kaže Vidojko Davidović.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.