Nova Varoš: Raznovrsni sadržaji povodom Dečje nedelje

danas.rs (R. Popović) 15. октобар 2015. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Osnovna škola "Živko Ljujić"

U OŠ „Živko Ljujić“ i Predškolskoj ustanovi „Paša i Nataša“ u Novoj Varoši i ove godine su raznovrsnim sadržajima obeležili „Dečju nedelju“, tradicionalnu manifestaciju posvećenu pravima najmlađih.

U jedinoj gradskoj Osnovnoj školi đaci su od 5 do 9. oktobra organizovali zanimljive zabavno-edukativne aktivnosti. Obeležavanje Dečje nedelje u ovoj obrazovnoj ustanovi počelo je akcijom „Deca deci“, tokom koje se se prikupljale igračke i pribor za decu bez roditeljskog staranja. Članovi Učeničkog parlamenta i Vršnjačkog tima i ovog puta imali su niz aktivnosti, a jedan od zapaženijih događaja bio je i dramski prikaz odlomaka iz poeme „Gurije“ Stevana Raičkovića. Komad su za prvačiće izveli đaci petog dva odeljenja, pod pedagoškim rukovodstvom profesorke Gordane Boranijašević. Dečaci završne godine posetili su mališane u vrtiću, dok je delegacija trećaka, četvrtaka i petaka uputila brojne poruke i apele roditeljima i opštinskim čelnicima. Manifestacija je bila prilika i da na nekom od časova gostuju učitelji ili nastavnici, koji su nakon dugog pedagoškog rada otišli u penziju.

- Dečja nedelja je održana pod gestom „Podrška porodici, najbolja podrška deci“. Manifestacijom smo pokušali da skrenemo pažnju javnosti da je zdrava porodica najbolje dečje utočište, kao i da ukažemo na značaj poštovanja dečjih prava i njihovih potreba, ističe Risto Popović, v. d. direktora jedine gradske osnovne škole.

Tokom Dečje nedelje svečano, veselo, ali i radno bilo je i u novovaroškoj Predškolskoj ustanovi „Paša i Nataša“. Oko 180 mališana, uz podršku svojih vaspitačica i rukovodstva ustanove, učestvovalo je u brojnim aktivnostima i muzičko-dramskim programima. Prvi dan manifestacije bio je namenjen likovnom stvaralaštvu, drugi je bio rezervisan za akciju „Drug drugu“ tokom koje su polaznici vrtića jedni drugima darivati skromne poklone. Treći dan manifestacije posvećen je muzičkom stvaralaštvu, dok je četvrti bio opredeljen za posetu mlađane delegacije Predškolske ustanove predsedniku opštine, a povodom Dana dečjih prava. Tom prilikom su mališani zatražili pomoć lokalne samouprave kroz donaciju igračaka, računarske opreme, papira za crtanje...

Kruna ovogodišnjeg obeležavanja Dečje nedelje bio je tradicionalni Jesenji karneval, tokom kojeg je dvestotinak kostimiranih polaznika ove ustanove, od kojih su 95 predškolci, učestvovali u veseloj dečjoj priredbi organizovanoj prošlog petka u velikoj sali vrtića. Tom prilikom mališani nisu oživljavali likove iz omiljenih bajki, crtaća, filmova i serija, već su njihovi kostimi bili obojeni zlatnožutim bojama jeseni. Zbog loših vremenskih prilika, izostala je tradicionalna šetnja glavnim gradskim ulicama, ali će, kako ističu u ovoj ustanovi, kostimirani mališani uskoro prošetati gradom i svojim sugrađanima podariti ljubav i osmehe svojim sugrađanima.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

osnovna škola "živko ljujić" paša i našata vrtić predskolsko


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.