Златибор: Последњи чувари баштине

zlatarinfo.rs (Д. Гагричић) 13. октобар 2015. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Народно градитељство сачувало мајсторство и кров од шиндре - брвнара Вилотијевића из Гостиља

Ужичанин Драгиша Милосављевић чува од заборава брвнаре с краја 19. и почетком 20. века. Изложба фотографија и цртежа старих кућа са загаслих огњишта у Градској галерији.

Посетиоци Градске галерије у Ужицу имаће прилику да од среде увече виде изложбу „Последњи чувари златиборске баштине“ историчара уметности Драгиша Милосављевић. На  четрдесетак фотографија и цртежа су куће предака, настале крајем 19. и почетком 20. века.

Аутор је споменике традиционалног градитељства, старе и углавном оронуле куће брвнаре, које броје своје последње дане, откривао на загаслим огњиштима у Гостиљу, Јабланици, Алином потоку, Никојевићима, Равнима, Доброселици и другим селима златиборске висоравнни.

Занат учили од мајстора Осаћана с друге стране Дрине –кућа Синђелића из Доброселице Занат учили од мајстора Осаћана с друге стране Дрине –кућа Синђелића из Доброселице

Подсећајући да су куће најчешће грађене од боровине и покривене шиндром, чему треба да захвале на дугом веку, Милосављевић каже да су златиборски градитељи занат научили од старијих и вештијих мајстора Осаћана с друге стране Дрине, али да то није био искључиво градитељски принцип нити одређени стил. 

Куће по мери човека - дом Газдића из Јабланице Куће по мери човека - дом Газдића из Јабланице

- Био је то поглед на живот и свет, на природу, окружење и дух места. Био је то однос према околини, животним процесима, материјалима, поднебљу и аутентичности. То је велико градитељство зато што је посвећено човеку и извођено по мери човека. Нема замагљивања нити великог расипања, без обзира да ли су у питању куће трговаца, сточара, сеоских најамника, кириџија или рабаџија – истиче аутор изложбе.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

zlatibor užice brvnara dragiša milosavljević


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.