Писмо: Немар пустоши шуме

Слободан Матовић, Нова Варош 22. септембар 2015. године Природа Коментари

Zlatarinfo logo Суше се и сатиру шуме, а власт жмури?!

У шуми Камаљ осушило се 500 кубика, а због спора не уклањају се заражена стабла. Држава узела шуме сељацима, али не уме да газдује њима.

Пустош и катастрофа – недовољне су речи да опишу стање неких шумских комплекса у нашој општини.Сушење четинарских стабала узело је великог маха последњих година, али још више брине немар власти и свих оних којима је поверена брига о чувању шумског блага. Власници приватних шума, али и љубитеље природе су забринути што су недовољне мере за спречавање овог зла, а изостаје и упознавање грађана са опасностима и разлозима сушењa шума.

У шуми званој Камаљ, у селу Вилови, на површини од 100 хектара, осушило се најмање 500 кубикa. Минулих година и деценија срушило се и сатруло хиљаде кубика, док понегде не може да се прође од остатака лома и извала.Забрањена је свака сеча и извлачење грађе, а на муци су шумари, који то треба да спрече.

Лошe газдовање највећим благом нашег краја – шумски комплекс Смудиноге Лошe газдовање највећим благом нашег краја – шумски комплекс Смудиноге

Овде је између осам мештана и Шумског газдинства започео спор око власништва још далеке 1968. године, а настављен 1993. године и даље се повлачи по судовима. Држава је олако узела (или отела) шуму мештанима, којима је то био извор егзиостенције, а сад не може да изађе из кучина у које се заплела, не умије њима да газдује. Има ли где оваке заврзламе под капом небеском?!

Мештани су огорчени јер, док трају суданије и административно-бирократско натезање, парцеле захваћене болешћу се проширују, штеточине узимају данак.

Има ли ко надлежан да пресече ову агонију и немар према највећем благу нашег краја? До када да толика грађа труне и пропада у овој оскудици и сиротињи? Да ли се овако кући кућа?!

И кад ће да се пошуми оно што је страдало? И да ли ће овде опет нићи гора или ће царовати бујице и вододерине?

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.