Златарски сточари губе битку са вуковима? (видео)

rts.rs 12. септембар 2015. године Природа Коментари

Vukovi rastrgli bika i junicu (фото: Д. Гагричић)

После неколико упада вукова у стада јаворских, јадовничких и златарских сточара, осим штете која достиже хиљаде евра, питање је и како сачувати дивљач али и заштити сточаре који ионако једва опстају у тим планинама. Веза је узрочно-последична и потпуно природна, што је мање људи више је дивљачи. Утисак је да човек губи у борби са вуковима и због беспарица јер не може да заштити своја стада.

Глас дивљине, све је јачи и све ближи селима. "Спавам на штали и браним, значи, колко може да се одбрани, али тешко. И чују се, урлају целе ноћи", каже Раде Палић из села Буковик.

Тамо где је некада мирно пасла, стока више није безбедна. "Око две хиљаде евра, практично годишња зарада, све је отишло. Камате остају, кредити остају", каже Палић.

"Овде су од тридесет заклали три, одједном, поред куће", каже Никола Палић из села Буковик, код Нове Вароши.

Не страдају само говеда и овце, Шапоњићи су протекле и ове године остали без 15 коза.

"Нашли смо само једну која је пала у језеро, а и она је била преклана. А од ових других нисмо нашли ни "стрва", ништа. Нема народа, они шта нађу, они отимају", каже Радован Шапоњић из села Шаповик. 

Одшете се ретко наплаћују, јер, закон предвиђа, да се имања и стока заштите прописаним бројем пастира И одговарајућом оградом, што је превелик издатак, поготово за оне са десетинама хектара пашњака.

Раде Палић каже да није смео да рачуна јер такву рачуницу, како каже, не може ни да замисли. "Много је јефтиније затрети ово и иселити одавде", каже Палић.

Вукви су заштићени, и одстрел ограничен, а стручњаци тврде да близина хранилишта белоглавих супова, на којима се и вуци нахране, није разлог за бригу.

"Он неће да ризикује свој живот, ни да улази у туђе торове, да би ловио, ако има на сигурном да једе. Углавном се проблеми дешавају у јесењем периоду у ове дане, кад стасавају млади, кад их уче за клање", каже Вјекослав Јоксимовић, природњак из Удружења грађана Јадовник.

У запустелим селима, преостали сточари боре се за путеве, водоводе, стабилну струју, а кап која им прелива чашу, сада су звери: вукови, дивље свиње, па и медведи. За мир у природи, опет је потребан новац - овде кажу, субвенције, како би се бар оградама, стада и њиве заштитили.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.