Кланети свирају само успомене

novosti.rs (D. Gagricic) 15. септембар 2015. године Култура Традиција Коментари

Zlatarinfo logo Шалипури из села Прибојска Голеша

Необичан окрестар "Шалипури" из Прибојских Голеша још увесељава народ. Већ пола деценије Ненад Шалипур ручно израђује старе инструменте.

ГДЕ год се појаве: на смотрама народног стваралаштва или на светковинама у црквеним портама, као и на породичним слављима - оркестар "Шалипури" из села Прибојска Голеша изазива пажњу. Посетиоци и гости занимају се за звук и свирку кланета, али и начин израде древног инструмента.

У необичном оркестру, једином у читавој западној Србији, су рођаци - двојица грађевинских радника, Ненад (77) и Раденко (67) и тројица дрвосеча и рабаџија, добошар Саво (50), Љубомир (45) и Зоран (40). Они настављају традицију предака од пре 60 година, а већ пола века их окупља и подучава најстарији, Ненад.

- Некада није било свадбе или игранке и села у школама и задружним домовима без кланета и добоша. Крстарили смо селима од Лима до Бабинске висоравни, увесељавали људе, оглашавали одласке момака у војску и просидбе девојака, свирали на свадбама - казује Ненад, који свира и на још неколико дрвених инструмената.

Шалипури подсећајући да су им појачала и микрофони певача под шатрама узели део посла, а и да међу потомцима немају наследнике, ако се неко од унука ускоро не заинтересује.

Они се, ипак, не предају, а памте их и зову некадашње коловође и младожење да огласе рођења и крштења унука, усељења у кућу. И крену тад старе, завичајне песме, потекну успомене, па засвирају ужичко коло, "чачак", "моравац"...

Поред тога што од заборава чувају песме, кланет и успомене, чланови оркестра и ручно израђују овај стари дрвени инструмент.

- Најбољи је звук кланета израђеног од стабла шљиве између доземка и круне, расцепљеног на четири дела. Дрво се обрађује зими, тада неће да пуца, а кад се заврши израда - добро се натопи јестивим уљем. У изради добоша најбоље је на лим навући сирову кожу јарета, да се природно суши - преноси Ненад искуство фамилије.

И НА АКАДЕМИЈИ

На недавној смотри народног стваралаштва "Без извора нема воде" у златиборском селу Рожанство етно-музиколог др Димитрије Големовић затражио је од Шалипура да један кланет израде за Музичку академију у Београду.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

klaneti salipuri


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.