Nova Varoš: Suša uništava sela

Alo.rs (Ž. Dulanović) 04. септембар 2015. године Друштво Пољопривреда Коментари

Cisterne, suša Stoku poje cisternama s vodom (Foto: Ž. Dulanović)

U selima kod Nove Varoši ponestaje vode zbog čega su meštani primorani da stada gone kilometrima daleko kako bi ih napojili na rečicama i izvorima koji još nisu presušili

Najteža situacija je u božetićkom kraju poznatom po proizvodnji zlatarskog sira. Meštani kažu da u pojedinim selima kiša nije pala gotovo celo leto.

- I pored suše, na tankim izvorima još ima vode za piće ali nas plaše najave da ni u septembru neće biti obilnijih padavina. Problem je međutim za stada, pa se meštani dovijaju na razne načine kako bi obezbedili vodu za stoku. Najugroženija domaćinstva papreno plaćaju preduzimače da im kopaju duboke bunare mada im pronađena voda često ne zadovoljava sve potrebe, dok drugi stoku teraju na Tisovicu i Vrševinu koje nekim čudom nisu presušile - kaže predsednik Mesne zajednice Božetići Novak Krstić.

Višednevne vreline spržile su pašnjake pa meštani već imaju problema da prehrane stoku. Suša je desetkovala i rod pojedinih poljoprivrednih kultura, a stradali su mnogi voćnjaci, krompirišta i vrtovi.

Stoka nema šta da pase, pa smo već počeli da polažemo i trošimo spremljene zalihe sena. Mnogi zbog toga strahuju da neće moći zimus da ishrane stoku, a pomoći niotkuda. Presušila je i lačina nedaleko od kuće, pa ću morati sa cisternom na Tisovicu i Vrševinu, a u jednom pravcu je osam kilometara. U štali imam 30 goveda i isto toliko ovaca i samo za njihove potrebe dnevno mi treba više od 2,5 kubika vode - žali se Obrad Stojić iz Debelje.

- Niko neće ostati žedan. Opština će tamo gde bude potrebe uputiti cisterne sa vodom za piće, dok će meštani morati da se snađu i sami obezbede tehničku vodu – kaže predsednik opštine Nova Varoš Dimitrije Paunović

Broj za pomoć

Opštinski Štab za vanredne situacije otvorio je dežurni telefon na koji meštani iz žednih sela mogu zatražiti pomoć u vodi za piće i prijaviti drugu štetu prouzrokovanu sušom, a broj je 033/ 62-920.

U Štabu kažu da na raspolaganju imaju tri cisterne za vodu, koje će biti na usluzi meštanima.


U lokalnoj samoupravi kažu da su spremni da reaguju, ali da iz planinskih sela još nije stigao nijedan zahtev za pomoć. Formiran je i petočlani operativni tim koji će narednih dana obići sela i predložiti mere.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

nova varoš voda suša žeđ cisterne za vodu božetići


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.