Памте и цивилне жртве и ратнике

zlatarinfo.rs (D. Gagričić) Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Споменик на месту злочина аустроугарских војника на Јабуци

На Јабуци обновљен споменик младићима које је 1915. године стрељала аустроугарска армада. Уређују и крајпуташ самоуког вајара Милана Филиповића, подигнут у славу јунака од Невесињске пушке до Великог рата.

На Јабуци, висоравни и средокраћи између Пријепоља и Пљеваља, на раскрсници друмова и састајалишту народа Србије и Црне Горе, обавља се памћење на оне који су бранили отаџбину, светиње, огњишта и домове, крв проливали за напаћени род...

Два белега родољубима и ратницима од пре једног века добијају нови сјај. Уређено је и на Илиндан освештано спомен-обележје са именима 15 младића из Камене Горе и Јабуке, које су војници Аустроугарскe стрељали 6. децембра 1915. године. Ускоро ће, само који метар даље, започети умивање крајпуташа што га је самоуки вајар Милан Филиповић, из пријепољског села Кучина, исклесао у славу и спомен учесницима Херцеговачког устанка (Невесињске пушке), Бабинске буне, Првог балканског и Првог светског рата. 

Док се, у трећем нападу на Србију у Великом рату, Српска војска повлачила према гудурама Албаније, а бок јој штитили Црногорци војска под командом сердара Јанка Вукотића, у Лимској долини и околини водиле су се спорадичне борбе. У селу Комарану  2. регрутни батаљон је у 1. децембра до ногу потукао једну аустријску јединицу, а црногорске комите под воћством Ђорђа Кршикапе 5. децембра убиле су два швапска војника.

Помен младићима стрељаним 6. децембра 1915. године Помен младићима стрељаним 6. децембра 1915. године

- Због одмазде, окупаторске трупе су стрељале дечаке који још нису ни закорачили у живот - подсетио је на народном сабору на Јабуци Вукосав Томашевић, председник СО Пријепоље и Одбора потомака ратника од 1912 до 1920. године. - Опколили су 6. децембра Камену Гору, опљачкали и попалили село и убили осам људи, а 15 младића, од којих 13 из фамилије Кијановићи, стрељали на Јабуци. Злочин је почињен и 1917. године, када су, због комитовања и јатаковања, у Каменој Гори убили 25 мештана.

На месту стрељања младића родбина је пре непун век поставила крст од сиге, а 1960. године Ливница из Пријепоља и Општина подигли су спомен-плочу са именима. Време је, међутим, учинило своје: белег је годинама био запуштен?!

- Уз помоћ људи добре воље уредићемо и споменик који је Милан Филиповић подигао ратницима 1971. годоне.Не смемо заборавити цивилне жртве, а ни пале на бојном пољу – подсетио је Томашевић.

Ова два белега су недалеко од пре неку годину саграђеног манастира Светог пророка Илије на висоравни Јабуке.Подсетивши да је из невине крви 15 младића израстао храм и да Бог никад не одбацује невину крв, епископ будимљанско-никшићки и администратор Милешевске епархије Јоаникије је, након помена, истакао: 

Крајпуташ - ускоро и уређење споменика старим ратницима, Крајпуташ - ускоро и уређење споменика старим ратницима,

- Нисмо народ који је освајао туђе територије, већ смо бранили земљу и слободу, држали се завета светог косовског цара Лазара.Ред је да обнављамо памћење на оне који су проливали крв за вјеру и оточаство, нека њихова дела и имена свијетле свима нама и сродницима.Леп је и споменик са хришћанским знаковима подигнут јунацима још у доба комунистичке страховладе.Не смемо заборавити злочине аустроугарске армаде и других војски и морамо извући поуке да се више не делимо.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.