Памте и цивилне жртве и ратнике

zlatarinfo.rs (D. Gagričić) 04. август 2015. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Споменик на месту злочина аустроугарских војника на Јабуци

На Јабуци обновљен споменик младићима које је 1915. године стрељала аустроугарска армада. Уређују и крајпуташ самоуког вајара Милана Филиповића, подигнут у славу јунака од Невесињске пушке до Великог рата.

На Јабуци, висоравни и средокраћи између Пријепоља и Пљеваља, на раскрсници друмова и састајалишту народа Србије и Црне Горе, обавља се памћење на оне који су бранили отаџбину, светиње, огњишта и домове, крв проливали за напаћени род...

Два белега родољубима и ратницима од пре једног века добијају нови сјај. Уређено је и на Илиндан освештано спомен-обележје са именима 15 младића из Камене Горе и Јабуке, које су војници Аустроугарскe стрељали 6. децембра 1915. године. Ускоро ће, само који метар даље, започети умивање крајпуташа што га је самоуки вајар Милан Филиповић, из пријепољског села Кучина, исклесао у славу и спомен учесницима Херцеговачког устанка (Невесињске пушке), Бабинске буне, Првог балканског и Првог светског рата. 

Док се, у трећем нападу на Србију у Великом рату, Српска војска повлачила према гудурама Албаније, а бок јој штитили Црногорци војска под командом сердара Јанка Вукотића, у Лимској долини и околини водиле су се спорадичне борбе. У селу Комарану  2. регрутни батаљон је у 1. децембра до ногу потукао једну аустријску јединицу, а црногорске комите под воћством Ђорђа Кршикапе 5. децембра убиле су два швапска војника.

Помен младићима стрељаним 6. децембра 1915. године Помен младићима стрељаним 6. децембра 1915. године

- Због одмазде, окупаторске трупе су стрељале дечаке који још нису ни закорачили у живот - подсетио је на народном сабору на Јабуци Вукосав Томашевић, председник СО Пријепоље и Одбора потомака ратника од 1912 до 1920. године. - Опколили су 6. децембра Камену Гору, опљачкали и попалили село и убили осам људи, а 15 младића, од којих 13 из фамилије Кијановићи, стрељали на Јабуци. Злочин је почињен и 1917. године, када су, због комитовања и јатаковања, у Каменој Гори убили 25 мештана.

На месту стрељања младића родбина је пре непун век поставила крст од сиге, а 1960. године Ливница из Пријепоља и Општина подигли су спомен-плочу са именима. Време је, међутим, учинило своје: белег је годинама био запуштен?!

- Уз помоћ људи добре воље уредићемо и споменик који је Милан Филиповић подигао ратницима 1971. годоне.Не смемо заборавити цивилне жртве, а ни пале на бојном пољу – подсетио је Томашевић.

Ова два белега су недалеко од пре неку годину саграђеног манастира Светог пророка Илије на висоравни Јабуке.Подсетивши да је из невине крви 15 младића израстао храм и да Бог никад не одбацује невину крв, епископ будимљанско-никшићки и администратор Милешевске епархије Јоаникије је, након помена, истакао: 

Крајпуташ - ускоро и уређење споменика старим ратницима, Крајпуташ - ускоро и уређење споменика старим ратницима,

- Нисмо народ који је освајао туђе територије, већ смо бранили земљу и слободу, држали се завета светог косовског цара Лазара.Ред је да обнављамо памћење на оне који су проливали крв за вјеру и оточаство, нека њихова дела и имена свијетле свима нама и сродницима.Леп је и споменик са хришћанским знаковима подигнут јунацима још у доба комунистичке страховладе.Не смемо заборавити злочине аустроугарске армаде и других војски и морамо извући поуке да се више не делимо.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.