Inspektori usidrili skelu u Kokinom Brodu

blic.rs (Ž. Dulanović) 03. август 2015. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Skela na Kokinom Brodu

Inspekcija Ministarstva saobraćaja usidrila je kod brane na Zlatarskom jezeru brodić i skelu „Limskih HE“ zbog čega su bez javnog prevoza ostali vasnici preko 300 vikendica i malobrojni meštani zaselaka odsečenih jezerskom vodom.

Dok se ne pronađe rešenje oni će do svojih kuća morati čamcima ili izlokanim seoskim putevima, a neki i pešice kroz planinske vrleti od Kokinog Broda. 

Brodić „Uvac“ i skela „Bosanje“ koju vuče tehnički su ispravni ali je problem što dozvola za upravljanje plovilom koju imaju brodari nije usklađena sa novim propisima. Oni će morati opet da polažu, a ispit je tek u septembru.

- Umesto da odrede samo rok brodarima, inspekcija za bezbednost plovidbe zabranila je plovidbu u špicu sezone kada je i najviše putnika. Letos isgurno neće biti plovidbe jer u ovom delu Srbije nema kvalifikovanih brodara koji bi mogli privremeno da zamene posadu na Zlatarskom jezeru – kaže Tihomir Stanojević, član Izvršnog odbora „Udruženja prijatelji Zlatarskog jezera“ koje okuplja vikendaše, a kojih je najviše iz Užica.

Hidroakumulacija koja je pre pola veka izgrađena u Kokinom Brodu potopila je mnoge lokalne saobraćajnice, pa su brodić i skela meštanima više zaseoka i vikendašima najkraća, a zimi dok ne zaledi i jedina putna veza sa ostatkom sveta.

- Rešenju o zabrani plovidbe niko se nije nadao jer su nedavno nadležni, nakon tehničke kontrole, odobrila da brodić i skela umesto 12 ubuduće mogu da voze 24 putnika - kaže Stanojević.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

zlatarsko jezero kokin brod skela brod tihomir stanojević udruženje prijatelja zlatarskog jezera


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.