У Новој Вароши једно лице хоспитализовано, опада број оболелих (видео)

glaszapadnesrbije.rs 21. јул 2015. године Друштво Коментари

Mušina česma Мушина чесма (foto: glaszapadnesrbije.rs)

До сада је оболело 88 грађана из Нове Вароши, а једна особа је хоспитализована, са тим што се може констатовати да је број заражених почео да опада након суботе када се највише њих јавило лекарима са стомачним тегобама, рекла је Гласу западне Србије, директорка ЗЗЈЗ  из Ужица, Биљана Мијовић.

„Очекујемо да ће оболелих бити још. Завод за јавно здравље је узорковао  столице оболелих пацијената. Узето је шест узоракаи у нашој лабораторији смо пронашли иузрочника – патогену бактерију кампилобактер која није нормалан становник црева. То је јако важно због лечења, како бисе пацијентима правовремено дао одговарајући антибиотик у складу са важећим микробиолошким претрагама“, каже Мијовић.

Према њеним речима оболели су пили воду  са јавне чесме и градског водовода, па је могуће да постоје два пута ширења заразе.

„Мушина чесма је један од узрок, али постоји могућност да је дошло до погоршања квалитета воде у делу градског водовода услед нестанка исте, јер на то указују сви епидемиолошки показатељи, као и подаци из анкете грађана“, каже директорка ЗЗЈЗ из Ужица и наглашава да је та установа предложила да се испере део градске мреже, а такве мере као и решење о спровођењу истих донела је и републичка инспекција.

Мијовић каже да је ЈКП „3. септембар“ из Нове Вароши извршило дезинфекцију водовода и да ће се у току дана поново узимати контролни узорци како би се утврдило да ли је бактерија и даље присутна у води.

„До сада је једна одрасла особа хоспитализова, а клиничка слика оболелих је веома блага. На сву срећу, само троје заражених су деца узраста до 18 година“, рекла је она.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

musina cesma trovanje biljana mijović zzjz


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.