Увац: Српски Колорадо

rts.rs 14. јул 2015. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Далибор Жарић и "златни орлић" са Новог Зеланда Иван Шапоњић на Увцу

За кањон који се види са врхова Увачких планина, мештани кажу да је српска верзија Колорада а познаваоци да је дефинитивно најлепши поглед Србије.

Легенда каже да је цела Пештерска висорован некада била покривена великим језером. У том језеру живела је троглава аждаја коју је убио Свети Ђорђе. У свом самртном ропцу аждаја је репом окрњила шуму, а занела се и цела планина. Хладна изворска вода, које и данас овде има колико ти душа пожели, потекла је када је Свети Ђорђе, пре борбе, мачем ударио у један камен.

Неки други ће рећи да су најлепши поглед и чувени увачки меандри настали су 1979. године када је на реци подигнута брана и у рад пуштена хидроцентрала.

Шта год да је истина осећај који се јави када се попнете на један од увачких видиковаца, када осетите као да сте ушли у фотографију, морате да доживите. Па после, ако будете препричавали неки ће сигурно помислити да је и то легенда.

Новинар Око магазина Далибор Жарић на Увцу је пронашао власника најлепшег погледа Србије: Бају Маховића, који, као у чувеном филму туристима зна да каже: "Даље, нећеш моћи".

Са сјеничким домаћицама Далибор је правио и јео локални специјалитет хељдопиту а са златним дечком са Новог Зеланда Иваном Шапоњићем ишао је на пецање.

Специјална емисија Око магазина: "Увац: Српски Колорадо" емитује се у уторак у 20:05.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

Oznake: uvac rts specijalni rezervat prirode uvac kanjon ivan šaponjić bajo mahović pešterska visorovan


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.