Увац: Српски Колорадо

rts.rs 14. јул 2015. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Далибор Жарић и "златни орлић" са Новог Зеланда Иван Шапоњић на Увцу

За кањон који се види са врхова Увачких планина, мештани кажу да је српска верзија Колорада а познаваоци да је дефинитивно најлепши поглед Србије.

Легенда каже да је цела Пештерска висорован некада била покривена великим језером. У том језеру живела је троглава аждаја коју је убио Свети Ђорђе. У свом самртном ропцу аждаја је репом окрњила шуму, а занела се и цела планина. Хладна изворска вода, које и данас овде има колико ти душа пожели, потекла је када је Свети Ђорђе, пре борбе, мачем ударио у један камен.

Неки други ће рећи да су најлепши поглед и чувени увачки меандри настали су 1979. године када је на реци подигнута брана и у рад пуштена хидроцентрала.

Шта год да је истина осећај који се јави када се попнете на један од увачких видиковаца, када осетите као да сте ушли у фотографију, морате да доживите. Па после, ако будете препричавали неки ће сигурно помислити да је и то легенда.

Новинар Око магазина Далибор Жарић на Увцу је пронашао власника најлепшег погледа Србије: Бају Маховића, који, као у чувеном филму туристима зна да каже: "Даље, нећеш моћи".

Са сјеничким домаћицама Далибор је правио и јео локални специјалитет хељдопиту а са златним дечком са Новог Зеланда Иваном Шапоњићем ишао је на пецање.

Специјална емисија Око магазина: "Увац: Српски Колорадо" емитује се у уторак у 20:05.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

uvac rts specijalni rezervat prirode uvac kanjon ivan šaponjić bajo mahović pešterska visorovan


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.