Nova Varoš: Više reda za "večne kuće"

Novosti.rs (D. GagričiĆ) 01. јул 2015. године Друштво Коментари

Gorblje na Kocelju Foto: D.Gagričić

U Novoj Varoši konačno počelo uređenje gradskog groblja na padini iznad naselja Branoševac. Komunalci na Kocelju sada ispravljaju posledice nemara dugog čak tri decenije

KOMUNALNO preduzeće "3. septembar" započelo je godinama odlagano uređenje gradskog groblja Kocelj na padini iznad naselja Branoševac. Kako je najavljeno, time će konačno biti zaveden red u korišćenju parcela na nekadašnjem zemljištu Šumskog gazdinstva, odnosno na manjem posedu koji je opština kupila od privatnika...

- U uređenju i održavanju groblja koristimo iskustva užičkog preduzeća "Bioktoš", pa smo iskrčili šiblje i započeli izgradnju pristupnih puteva i grobnica - ističe Suzana Šuljagić, direktor "3. septembra", najavljujući i popis starih grobnih mesta, te zaključivanje ugovora o održavanju.

Podsetimo, građani i njihovi naslednici mogu kupiti "večnu kuću" koja - po cenovniku građevinskih radova, usvojenom još u februaru, na sednici Opštinskog veća - ako se radi o jednodelnim betonskim grobnicama, sa trotoarom, košta 45.000, dok za dvodelne treba uzdvojiti 66.400, a za trodelne gotovo 70.000 dinara, bez poreza. Utvrđen je i cenovnik osnovnih pogrebnih usluga: sahrana košta 6.780, godišnja naknada za korišćenje grobnog mesta 700, a za održavanje 400 dinara.

Inače, sahranjivanje na Kocelju počelo je pre više od tri decenije, a sve masovnije je otkad na starom pravoslavnom groblju Zebinovac nema mesta. U takvoj situaciji, privatnici su prodavali parcele na novom groblju, bilo je i zauzimanja većih površina bez gradnje prilaza i staza, a lokalne vlasti neobjašnjivo su ignorisale rastući problem.

Jedino je Slobodan Matović iz obližnjeg naselja volonterski brinuo da pojedinci ne "divljaju", a posebno se starao o uređenju grobova izbeglica i polaganju dva creva za vodosnabdevanje...

- U toku je izgradnja vodovoda prema Todorovićima, pa će se obezbediti priključak i za Kocelj, a vod struje je ionako u blizini. Očekujemo najavljenu podršku za izgradnju kapele, te prodavnice pogrebne opreme i sveća, kao i planirano ograđivanje groblja - zaključuje direktorka "3. septembra", Suzana Šuljagić, naglašavajući da više niko ovde neće moći da se sahrani bez saglasnosti komunalaca.

KAPELE

Zbog nedostatka kapele, pokojnici se na večni počinak ispraćaju iz kuća ili stambenih zgrada. Predsednik opštine, Dimitrije Paunović, priznaje da su se pojedina sela bolje organizovala nego grad, pa najavljuje gradnju kapele ne samo na Kocelju, već i na Zebinovcu, do kojeg treba obezbediti prilaz sa magistrale - u blizini garaža komunalaca i baze AMSS.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

groblje komunalno kocelj


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.