Четврти сусрети златарских села

zlatarinfo.rs (D. Gagričić) 28. јун 2015. године Традиција Спорт Коментари

Снага и спретност, вучење конопца Снага и спретност, вучење конопца (фото: Д. Гагричић)

Село Дрмановићи – домаћини окупљања и надметања у старим чобанским вештинама на вису планине. Мештани припремају екипе, а други пут се такмиче рабаџије.

Четврти сусрети златарских села одржаће се на Ивањдан, 7. јула, на месту Џаде у селу Мушковина, у близини Сувог бора.

Екипе села надметаће се у старим чобанским вештинама – бацању камена с рамена, вучењу кличка, рвању, трчању, скоку у даљ, а одмериће снаге и спретност у надвлачењу конопца, малом фудбалу, одбојци и стругању трупаца кладаром. Рабаџије ће се ове године по други пут такмичити у извлачењу балвана воловском запрегом.

Окупљање на вису Џаде, на некадашњем чобанском састајалишту и раскрсници путева на јужним падинама Златара, почиње у 10 сати. До борилишта води асфалтни пут, а скретање са регионалног пута Нова Варош - Сјеница је на превоју Суви бор.

Трка на златарској ледини Трка на златарској ледини

Домаћин Четвртих  златарских сусрета је нововарошко село  Дрмановићи. Након доделе новчаних награда и диплома одржаће се  народно весеље уз трубаче. 

Спортски сусрети, али и окупљање земљака из околних градова започели су пре три године на иницијативу Стојана Брајовића и уз акцију мештана да се уреде спортска борилишта, али и подршку спонзора који обезбеђују награде, спорстску опрему и ручак за такмичаре.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

drmanovići muškovina suvi bor ivanjdan bacanje kamena s ramena vučenje klička stojan brajović


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.