Премијера монодраме "На таљигама у вечност"

zlatarinfo.rs 20. јун 2015. године Култура Традиција Коментари

Zlatarinfo logo Плакат монодраме "На таљигама у вечност"

У Крагујевцу се изводи  прво драмско дело о годинама заборављеном војводи Петру Бојовићу.

Члан драме Књажевско-српског театра у Крагујевцу, Здравко Малетић  премијерно ће у среду,  24. јуна, у матичној кући извести монодраму  „На таљигама у вечност“ аутора  Владимира Ђорђевића из Крагујевца..

Ово је прво драмско дело о годинама заборављеном војводи Петру Бојовићу (1858-1945), знаменитом Старовлашанину и  славном војсковођи, који је прешао   пут од турског роба  и златарског чобанчета до стратега и командата у биткама које су донеле славу српском оружју  и слободу поробљеном  народу.

Глумац Малетић на сцени дочарава  драму животног и ратног пута прећуткиваног   и ућуткиваног, најређе спомињаног војводе, често оспораваног, ретко хваљеног, непрестано нападаног... Нижу се сцене – од  оне кад мајка Рада  у ровове и на фронт Србије 1876. године испраћа четири сина – Луку, Јеврема, Јована и Петра, па преко Кумановске битке у којој се  отргао пследњи вапај, који се петстотина година чуо на Србијом и завршио устанак из 1804. године, до  дилема и сукоба на Скадру, па одбрани Србије у Великом рату, кад на пут креће цела једна земља -  краљ похраљује круну у Дечанима и гологлав креће на Голготу, а у колони су војници, официри, државна управа, посланици, песници, уметници и кивот са моштима Стефана Првовенчаног. Србија носи своје светиње, одлази из земље стазом која води у смрт, да би на стазу васкрсења избила...

После наступа на фестивалу монодраме у Орашцу, у другој половини јула, монодрама ће бити извођена широм Србије. Дом културе и Удружење потомака ратника 1912-1918. године позвали су аутора и глумца монодраме у Нову Варош, па се гостовање очекује најесен.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

vojvoda petar bojović vladimir đorđević zdravko maletić na taljigama u večnost


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.