Нова Варош: Субвенције за сточаре, воћаре и пчеларе

danas.rs (R. Popović) 20. јун 2015. године Економија Пољопривреда Коментари

Zlatarinfo logo

Општина Нова Варош ће средствима од око 5,1 милион динара подржати пројекте, програме и активности укупно пет пољопривредних удружења која делују на подручју златарског краја.

На финансијску подршку локалне самоуправе, у износу од око 2,8 милиона динара, моћи ће рачуна Удружење „Увачка река млека“, које је на недавно расписаном општинском конкурсу кандидовало пројекат под називом „Унапређење откупа и примарне прераде млека на територији општине Нова Варош“. Програмом је предвиђена адаптација бившег задружног објекта у Божетићима и набавка и инсталирање опреме за прераду млека и пастеризацију.

Локални пчелари - чланови Удружења „Златарка“ ће за суфинансирање пројекта „Златарска река меда“, у који је укључена набавка ројева, матичних друштава и лекова за пчеле, из градске касе добити 640.000 динара. Исти новчани износ биће опредељен и за нововарошко Удружење произвођача јагодичастог воћа „Златни брег“, који ће финансијску подршку општине искористити за реализацију пројекта „Унапређење воћарства“, прецизније за набавку садница углавном малине, као и куповину филтера и разводних цеви за наводњавање.

“Општина ће, средствима од такође 640.000 динара, суфинансирати и куповину стотину коза и оваца које планира да својим члановима подели Удружење сточара „Китоња“. Пројекат који су кандидовали на општинском конкурсу носи назив „Унапређење овчарства и козарства за територији општине Нова Варош”, каже Миља Васојевић, из Комисије за вредновање и рангирање програма и пројеката удружења грађана која делују у области аграра. Она додаје да ће новчану помоћ од 400.000 динара из градске касе добити Удружење „Стара Рашка“ . Чланови ове невладине организације моћи ће да рачунају на нове саднице шљиве, јабуке, крушке и трешње, а пројекат који је добио „зелено светло“ локалне самоуправе, у удружењу су насловили „Унапређење воћарства на територији општине Нова Варош“.

За реализацију својих пројеката, пољопривредна удружења која суфинансира општина уложиће и сопствена финансијска средства у износу од око 50 одсто од укупне вредности кандидованог предлога програма.

“Пројектно суфинансирање пољопривредних и свих осталих удружења грађана најделотворнији је модел помоћи који, притом, има и упориште у законској регулативи. Општина ће подржати иницијативу и добре предлоге пољопривредних произвођача, али се и они морају удружити и више ангажовати , а своје идеје преточити у пројекте са којима потом могу конкурисати за новчана средства из општинског буџета”, истиче председник општине Димитрије Пауновић, који је, према важећем правилнику, потписник коначне Одлуке о додели буџетских средстава за програме и пројекте пољопривредних удружења.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

subvencije zlatarska reka meda


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.