Nova Varoš: Đacima sport nevažan

danas.rs (R. Popović) 20. јун 2015. године Друштво Спорт Коментари

Zlatarinfo logo

Opština Nova Varoš godišnje iz budžeta izdvaja oko 22 miliona dinara za sport, a čak 71 odsto dece uzrasta od šest do 11 godina nije član nijedne od desetak lokalnih sportskih organizacija. Ništa bolji pokazatelji nisu ni u starosnim kategorijama starijih osnovaca i srednjoškolca, a zapanjujući je i podatak da svega oko jedan odsto ovdašnjeg stanovništva odnosno dvestotinak takmičara raspoređenih u seniorskim ekipama koristi ovaj deo budžetskog „kolača“. Oko 76 odsto najmlađe populacije nema nikakve informacije ni predstavu o tome šta se na polju sporta dešava u zlatarskom kraju. Ovo su samo neki od rezultata ankete koju je nedavno među predškolcima i đacima, njih oko 1.400, sproveo Sportski savez Nove Varoši.

Na pitanje kojim bi se sportom najradije bavili, školarci muškog pola najčešće su odgovarali da bi to bio fudbal (36 odsto), sledi košarka (15 odsto), kik boks (13 odsto), rukomet i karate (po devet odsto) i skijanje (šest odsto), dok najmanje interesovanje vlada za šah i stoni tenis (četiri odnosno tri odsto). Skoro 40 odsto devojčica kao svoj prvi sport izabralo bi, pak, odbojku, a slede karate sa 17 i skijanje sa 12 odsto. Rezultati istraživanja pokazali su da je oko 28 odsto ispitanika navelo da bi se primarno bavilo plivanjem, a oko 19 posto tenisom, a ovi sportovi nisu bili u rubrikama sa ponuđenim sportskim disciplinama. Čak trećina učesnika ankete jednom ili nijednom sedmično ne učestvuje u sportskim aktivnostima na časovima fizičkog vaspitanja, oko 57 procenta se posle ovih časova oseća umorno i iscrpljeno, a gotovo polovina je izjavila da uopšte ne voli sport , čak ni šetnju već se radije se „druži“ sa računarima ili sluša muziku.

U anketi SSNV učestvovalo je i više 90 odsto predškolaca. Rezultati su poražavajući: 75 odsto mališana u predškolsku ustanovu dolazi automobilom, više od 70 odsto slobodno vreme provodi uz kompjuter i televizor, a 30 odsto ispitanika šeta ili vozi bicikl. Preko polovine ispitanika najviše voli košarku, a slede fudbal sa 30 i odbojka sa 10 odsto. Nijedan od anketiranih mališana nema člansku kartu nekog od sportskih klubova.

- Telesno držanje kod školaraca i predškolaca je takođe katastrofalno - 17 posto ima deformitet kičme, 17,6 procenata je sa loše oblikovanim stopalima, 18,4 odsto je nedovoljno razvijeno, petina ima prekomernu kilažu, a čak svako peto dete pokazuje značajna odstupanja u telesnom razvoju, visini i težini, kaže Dušanka Ćirković, sekretarka novovaroškog Sportskog saveza. „Kako bismo pokušali da ublažimo ovako nepovoljno stanje i u perspektivi preventivno delujemo, Sportski savez je uz podršku opštine, pokrenuo niz programa i projekata u cilju omasovljenja i popularizacije sporta naročito među decom jer je fizička aktivnost u uzrastu od pete do 11 godine ključna za psihofizički razvoj. U tom periodu ona razvijaju i kreativne, stvaralačke i motoričke sposobnosti (kao što su snaga, brzina, izdržljivost, koordinacija, ravnoteža, preciznost), potom fizičku i zdravstvenu kulturu i pravilno držanje, ali i takmičarski duh i sportski fer-plej“, ističe ona.

Prva u nizu ovakvih akcija Sportskog saveza je promocija projekta „Sportić u vrtić - stvarajmo zdrave sportiste“, nedavno upriličena u Predškolskoj ustanovi „Paša i Nataša“, a čija se intenzivna implementacija očekuje početkom jeseni. Njegov krajnji cilj je promovisanje fizičkog vežbanja u najmlađem uzrastu. U nižoj Osnovnoj školi Sportski savez i Kancelarija za mlade opremili su različitim spravama učionicu za fizičke aktivnosti i treninge, a za školarce je nedavno održana i prva sportska Olimpijada.

Podrška profesora Kurtovića

Nesebičnu podršku u ovim akcijama pruža i Ermin Kurtović, profesor fizičke kulture koji koordinira svim aktivnostima. Iz Sportskog saveza najavljuju da će najverovatnije u prvoj polovini septembra organizovati i manifestaciju Sajam sporta, a potom i obnoviti tradiciju Radničkih sportskih igara.

- Potrebna nam je podrška lokalne samouprave, sportskih organizacija, škola , posebno roditelja i čitave zajednice kako bi na pravi način promovisali sport , koji bi trebalo da bude besplatan i dostupan svima, i ukazali na njegov značaj u poboljšanju fizičke kondicije i opšteg zdravlja stanovništva, naročito najmlađe populacije - dodaje Ćirković.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.