Protivgradna odbrana u rukama RHMZ

Tanjug.rs 18. јун 2015. године Друштво Пољопривреда Коментари

Protivgradna odbrana Foto: D.Gagričić

Usvajanjem novih zakonskih rešenja u oblasti zaštite od grada i prenošenjem poslova protivgradne zaštite u nadležnost Republičkog hidrometeorološkog zavoda, biće uspostavljeni preduslovi za neuporedivo efikasniji sistem protivgradne zaštite posle 20 godina pravne praznine, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Usvajanjem novih zakonskih rešenja u oblasti zaštite od grada i prenošenjem poslova protivgradne zaštite u nadležnost Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZO) biće uspostavljeni preduslovi za neuporedivo efikasniji sistem protivgradne zaštite posle 20 godina pravne praznine, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Poslanici raspravljaju o predloženim zakonoma o odbrani od grada i o zapaljivim i gorivim tečnostima i zapaljivim gasovima, kao i izmenama Zakona o ministarstvima, kojima je predviđeno da poslovi protivgradne zaštite ubuduće budu u nadležnosti RHMZO.

Stefanović je, predstavljajući poslanicima nova zakonska rešenja, rekao da smo poslednjih godina bili svedoci brojnih elementarnih nepogoda na našoj teritoriji, koja je izložena dejstvom grada.

“Zbog sve većeg uticaja na klimu u budućnosti se očekuju češće i razornije nepogode praćene gradom. Dugoročne prognoze govore da na našoj tetoriji možemo očekivati više poplava, grada, požara”, upozorio je Stefanović, podsećajući da izmeštanje poslova protivgradne zaštite u MUP 2011. godine nije dalo očekivane rezultate.

Sprovođenje protivgradne zaštite od 2011. godine, kako je naveo, bilo je obeleženo mnogim problemima, a najozbiljniji su bili angažovanje strelaca i nabavka protivgradnih raketa.

Stefanović je objasnio da je za nabavku i distribuciju raketa bio nadležan MUP, dok je funkcionisanje strelaca, koji se angažuju samo u sezoni od 15. aprila do 15. oktobra,  bilo na teretu lokalnih samouprava i RHMZO. 

Sada je, kako je naveo, predviđeno da republika obavlja ključne poslove, gradi lansirne stanice, nabavlja rakete,  a da pokrajina i opštine održavaju infrastrukturu.Ključno je, dodao je, da na celoj teritoriji funkcioniose jedna protivgradna zaštita.

Podsetio je da je prvobitni predlog zakona o odbrani od grada bio povučen iz skupštinske procedure zbog primedbi lokalnih samouprava, ali da je u međuvremenu postignut kompromis – da sistem bude efikasniji i da se uvaži realnost realnost lokalnih samouprava. 

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

rhmzo nebojsa stefanovic zakon protivgradna odbrana


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.