Рутоши: Лоза до деветог колена

zlatarinfo.rs (D. Gagričić) 31. мај 2015. године Друштво Традиција Коментари

Промовисање књиге Милана Бјелића „Родослов фамилије Бјелић“ Родослов је аманет предака, читуља мртвих и књига рођених (Фото. Д. Гагричић)

Милан Бјелић три деценије сакупљао трагове и предања за књигу „Родослов фамилије Бјелић“, чији се предак, пре два и по века, доселио из Мораче.

У библиотеци ОШ „Живко Љујић“ промовисана је књига Милана Бјелића „Родослов фамилије Бјелић“. Три деценије је, сада пензионисани електроинжењер „Лимких ХЕ“, сакупљао трагове и предања „до деветог колена“ - од досељавања претка, родоначелника Ивана из околине манастира Морача, између 1760. и 1780. године, у село Рутоше.

Културно-уметнички програм извели су нововарошки ђаци Културно-уметнички програм извели су нововарошки ђаци

У засеоку Кула су рушевине кула у којима су столовали знаменити Војиновићи, а од тројице Иванових синова: Радојице, Радована и Милисава, развила се лоза од 325 породица, колико их је било 1990. године.

Аутор истиче да је књига аманет предака, читуља мртвих и матична књига рођених, подсећајући да су матичне књиге спаљене у ратовима. Бјелић је сакупио и грађу о животу, занимањима и начину грађења кућа предака, а сведочи и о оскоруши старој преко 400 година, која и данас рађа.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

rodoslov familije bjelić milan bjelić rutoši rodoslov


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.