Neće da gađaju oblake za 80 dinara dnevno

novosti.rs (E. V. N.) 18. мај 2015. године Пољопривреда Природа Коментари

Zlatarinfo logo

Strelci masovno odbijaju potpisivanje ugovora o protivgradnom angažmanu zbog naknada od 2.400 dinara. Seljaci u Lučanima skupljaju priloge da pomognu ljudima koji im brane letinu.

VIŠE od mesec dana od početka protivgradne sezone u Srbiji, većina strelaca nije ni pozvana da potpiše ugovore o angažovanju! Tamo gde su ih dobili, ponuđeno im je 2.400 dinara mesečno, gotovo upola manje nego lane! Kako strelci kažu, sramna suma za koju svakako neće ni raditi. Lokalne samouprave više nemaju zakonski okvir da dodatno stimulišu strelce, jer je plaćanje u nadležnosti Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Suma od 2.400 dinara mesečno već je ponuđena strelcima sa područja opštine Lučani, ali oni poručuju da su "zaprepašćeni ovakvim ponižavajućim ponudama". Kako kažu, odbiće da potpišu ugovore. Štaviše, seljaci iz Dragačeva u ponedeljak su odlučili da dobrovoljnim prilozima pomognu protivgradne strelce, pošto, kako kažu, opštinske vlasti "prstom nisu mrdnule da pomognu strelcima koji čitavo leto, danonoćno dežuraju i brane useve od grada". Sramota je, kažu seljaci, da strelci rade za dnevnicu od 80 dinara.

Dok u pripremi protivgradne opreme ove sezone vlada potpuni haos, ivanjički kraj je katastrofalni grad već sravnio. Ova opština je na hitnoj sednici u ponedeljak zatražila da se proglasi vanredna situacija, zahtevajući od Vlade da pošalju svoju komisiju za procenu štete i da se kompletna šteta isplati iz republičkog budžeta.

Iako je sezona protivgradne zaštite počela 15. aprila, Vlada je tek pre pet dana usvojila zaključak po kom Ministarstvo finansija treba da uplati 80 miliona dinara Republičkom hidrometeorološkom zavodu za angažovanje strelaca. Kada se uzme u obzir broj potrebnih strelaca, mesečna naknada koja im pojedinačno sleduje iznosi oko 2.400 dinara.

- Nezvanično smo čuli da su iz RHMZ smanjili nadoknadu sa 4.000 dinara na 2.500 dinara, ali nam još niko nije nudio ugovore - kaže Miroljub Milovanović, strelac iz Runjana kod Loznice. - Ako zaista bude tako, niko ovde neće hteti da radi. Pa, ni gorivo ne možemo da platimo od te sume.

Po rečima Milutina Stanimirovića, načelnika odeljenja za privredu opštine Loznica, lokalna samouprava nema zakonski okvir da plaća strelce. Kako kaže, opštine poput Ljubovije i Šapca, koje su čak pronašle način da povećaju naknade strelcima, zapravo su prekršile zakon.

U novovaroškom kraju, slika drugačija. Strelce zbog ovogodišnjeg angažmana - niko nije ni pozivao!

- Pominje se da je naknada smanjena, ali nas još niko nije ni pozivao - kaže Jevstatije Terzić iz Amzića kod Nove Varoši. - Već 18 godina sam strelac i prvi put ove godine nisu nas u martu pozvali ni na seminar, ni na zdravstvene preglede. Nijednog od 26 strelaca, koliko ih je na teritoriji naše opštine. Prošle godine, dobijali smo od Republičkog hidrometeorološkog zavoda 4.200 dinara mesečno, a od opštine još 5.000 dinara po sezoni.

Kako naš sagovornik kaže, reč je o vrlo odgovornom poslu, jer su u vreme sezone strelci obavezni da se radarskom centru javljaju dva puta, a kada je pripravnost, moraju da budu dostupni 24 časa.

BRANE PET MILIONA HEKTARA

SRBIJA ima oko 1.600 protivgradnih stanica, a za sezonu odbrane, koja traje od 15. aprila do 15. oktobra, neophodno je i oko 3.300 strelaca. Ove godine brani se oko pet miliona hektara poljoprivrednog zemljišta, a iz Sektora za vanredne situacije MUP, "Novostima" je sredinom aprila potvrđeno da je za sezonu dovoljno najmanje 12.000 raketa i da sa zalihama od prošle godine i uz nabavku koja je u toku, trenutno podmiriju polovinu! Prošle godine, međutim, nadležni su tvrdili da je za efikasnu odbranu od grada potrebno čak 25.000 raketa!

MOGLO DA SE SPREČI

U IVANjICI je u ponedeljak održana hitna sednica Skupštine opštine, kojoj su osim odbornika, prisustvovali i predstavnici ovdašnjih udruženja malinara i Đorđe Kardum iz Sektora za vanredne situacije MUP Srbije. - Katastrofa bi bila sprečena da se na vreme dejstvovalo - rekao je Kardum. - Bilo bi dovoljno da je za početak ispaljeno 10 raketa kada je oblak preko Drine ušao u Bajinu Baštu. Rakete koje je opština Ivanjica, inače pravovremeno nabavila, 192 za ovu godinu i 30 preostalih, bile su prebačene iz Radarskog centra Sjenica. (J. R.)

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

poljoprivreda priroda


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.