Нова Варош: Пропада запуштена задружна имовина

zlatarinfo.rs (D. Gagričić) 14. мај 2015. године Економија Пољопривреда Коментари

 Назадовање сеоских центара – задружна зграда у Божетићима  Назадовање сеоских центара – задружна зграда у Божетићима (Фото: Д. Гагричић)

По пети пут огласи за продају у Јасенову, док у Божетићима општина одузима имовину због нерада нове задруге

После гашења некад чувених земљорадничких задруга „Јасеново“ у истоименом селу на падинама Муртенице и „Увац“ у Божетићима, под Јавором – пропада имовина, а неки објекти без врата и прозора су руине и ругло села. Њихове слике илуструју економско пропадање села и запуштеност месних центара. 

Било је покушаја да оживе задруге на преосталој имовини, али кадровска оскудица и слаба предузетничка иницијатива довеле су их до пројскачког штапа и банкрота. Крајем прошле недеље стечајни управник Петрашин Василић по пети пут је огласио продају имовине ОЗЗ „Ново Јасеново“ у Јасенову. 

Овде се некадашњи погон конфекције и кожне галантерије нуди за 4,3 милиона динара, управна зграда са низом околних објеката за 3,8 милиона динара, па самоуслуга, продавнице и магацини, пољопривредно и шумско земљиште. Општина је за целекупну имовину прошле године нудила 2,5 милиона динара, тврдећи да су цене из осласа „књиговодствено надуване“. На које ниске гране је пао овај крај, због пада (пољо)привредних активности и проређених домаћинства, најбоље сведочи чињеница да су четири села: Јасеново, Ојковица, Кућани и Трудово – без продавнице?!

Пошто је пропала иницијатива о удруживању пољопривредника у задругу „Боровита главица“ у Божетићима, којима је лане уступила купљену имовину бивше задруге, општина Нова Варош – окреће лист.

- Заинтересованим инвеститорима понудили смо 220 квадрата у приземном делу задружне зграде за прераду млека, чиме шаљемо поруку да смо одлучни у намери да створимо повољан амбијент за улагање - каже Димитрије Пауновић, председник општине, о огласу којим се, на 20 година нуди закуп, уз запошљавања три радника.

Овом потезу се на седници Општинског већа успротивио Драгутин Курћубић, тражећи да се сачека изјашњавање Скупштине задругара. С друге стране, у бившој управној згради, која прети да се уруши, а ловци је тражили за свој кутак – један мештанин затвара козе!

ЖЕДНИ И СЕЛА И МЛЕКАРА

Камен спотицања за производњу у области прехране У Божетићима је неисправна вода за пиће из локалног водовода, због чега и ђаци у торбама носе флаше.У жедна сточарска села врело Трудовачке реке „доводи се“ већ 30 година, најчешће у изборним кампањама и нуђењем мештана да, уместо надлежних, решавају имовинске односе.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

ekonomija poljoprivreda


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.