Штитково: Пробили снежну блокаду

novosti.rs (D. Gagricic) 27. април 2015. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Мобом, ручно и тракторима, из петомесечне блокаде пробили се до комшија (Фото: С. Чкоњевић)

Житељи села Штитково, снагом мишица и ручним лопатама, уз помоћ трактора и "воза", очистили су снег са пута ка Ивањици и пробили петомесечну снежну блокаду.

Житељи села Штитково, снагом мишица и ручним лопатама, уз помоћ трактора и "воза", на месту званом Стража, у висовима Чемернице, очистили су снег са пута ка ивањици и у суботу поподне пробили петомесечну снежну блокаду.

- Саобраћај је прекинут 7. децембра и зимус ниједном није чишћено, па се снег "слагао" пет месеци! Сунце и ветар отопили су трасу, део од девет километара макадама, до првог асфалта, очистили су Ивањичани, али нас је деоница од 300 метра, испод Калајитске шуме, држала у блокади. Најпре смо лопатама склањали наслаге снега, понегде и преко метра, па плуговима орали лед и тракторима крчили пролаз - каже Борко Чкоњевић, један од акцијаша на путу у близини општинске међе.

Мештани кажу да зими имају редовну везу са Новом Вароши, удаљеном 26 километара, али се жале да су до првих комшија у ивањичким селима Старог Влаха, уместо десетак или више километара, морали да иду и по шест до десет пута дужом трасом. На свадбу и сахрану, као и послом због продаје стоке и других производа, мора се около - преко Нове Вароши, Кокиног Брода, Муртенице, Мочиоца...

- Пут од Чачка преко Ивањице до Штиткова и других нововарошких села испод Чемернице и Јавора, краћи је за 50 километара него да се иде заобилазно, преко Златибора - истичу Мирољуб и Милојко Чкоњевић. - Сад нам, бар, за Први мај могу дођи родбина и пријатљеи из Чачка и Ивањице, а прочистили смо и пут за произвођаче кромпира, јер је сетва на прагу.

ВЛАСТ

У Штиткову и околини су огорчени на локалну власт, али и на своја два од 27 одборника у Скупштини општине. Требало је, подсећају, бар који пут зимус или пролетос очистити четири километра пута до Кадијаче, на општинској међи и висини од 1.200 метара, с обзиром на то да Ивањичани чисте правце од Катића и Кушића.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.