U Novoj Varoši oko 500 prijava za besplatne udžbenike

danas.rs (R. Popović) 24. април 2015. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Ilustracija

Za besplatne udžbenike, koje obezbeđuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u okviru projekta „Besplatni udžbenici za školsku 2015/2016. godinu“, prijavilo se ukupno 149.358 učenika sa teritorije čitave Srbije. Interesovanja za ovaj program bilo je i u školama sa područja opštine Nova Varoš, a prema procenama, takvih zahteva bilo je više od 500, od čega najviše iz jedine, ujedno i najbrojnije, gradske Osnovne škole - 239, s tim što je rok za evidenciju besplatnih knjiga za prvake još u toku i trajaće do 10. juna odnosno do završetka upisa.

U ovdašnjim obrazovnim ustanovama kažu da su prosvetne vlasti proceduru oko dobijanja besplatnih knjiga ove godine toliko iskomplikovali da u školskoj administraciji imaju velikih problema da roditeljima objasne kako će i na koji novčani iznos moći da računaju iz republičkog budžeta. Prema do sada preciziranim kriterijumima, udžbenike će dobiti učenici u osnovnim školama u čak 11 kategorija i to na osnovu razreda i grupe, a čiji su se roditelji ili staratelji prijavljivali u školama od 2. marta do početka aprila. Prema tim kriterijumima, besplatne udžbenike će dobiti deca čija oba roditelja imaju niska primanja, deca čiji je jedan roditelj zaposlen i ima malu platu, ona čija su oba roditelja nezaposlena ili su studenti ili penzioneri, deca samohranih roditelja, oni čije je roditelj borac, vojni invalid ili ima status raseljenog ili prognanog lica, kao i deca u hraniteljskoj porodici. Besplatne udžbenike će dobiti i deca koja borave u ustanovama socijalne zaštite, kao i ostale druge osetljive kategorije.

- Ukoliko korisnici novčane socijalne pomoći ne ostvare pravo na učešće u programu besplatnih udžbenika, opštinski CSR gotovo svake školske godine obezbedi sredstva za tu namenu i kroz isplatu jednokratne novčane pomoć pomogne socijalno ugroženim porodicama i njihovoj deci. Lane je iz opštinskog budžeta u ovu svrhu utrošeno 850.000 dinara, a ove godine još uvek nismo imali zahteve za ovu vrstu pomoći, kaže Adisa Čičić, sociološkinja iz opštinskog Centra za socijalni rad.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.