Nova Varoš: Letovanje o trošku opštine

danas.rs (R. Popović) 18. април 2015. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo

Pedesetak osnovaca iz novovaroškog kraja krajem juna će o trošku Opštine Nova Varoš letovati deset dana u Bečićima na crnogorskom primorju. Lokalna samouprava je za ovu namenu i troškove prevoza iz opštinske kase opredelila oko milion dinara. Program besplatnog letovanja mališana iz porodica slabijeg materijalnog stanja, a kojima je to prvi odlazak na more, ustanovljen je pre dve godine na inicijativu gradskih čelnika.

- Opštinska uprava se opredelila da nastavi ovaj program jer je to dobar način kako da pomogne materijalno ugroženim roditeljima da i njihova deca osete blagodeti mora, kao i da motiviše mališane da budu dobri i marljivi đaci. Inicijativu da opština finansira letovanje đaka podržao je i lokalni parlament, a zahvaljujući ovom programu, u protekle dve godine je u Bečićima boravilo preko sto mališana iz svih škola u zlatarskom kraju, ističe predsednik opštine Dimitrije Paunović, jedan od inicijatora ideje o besplatnom letovanju prvaka.

Ugovor o realizaciji ovog projekat potpisali su krajem prošle sedmice Jelena Leković, direktorka Centra za socijalni rad (koji posreduje u sprovođenju programa), Ivan Mladenović, zamenik predsednika opštine Nova Varoš i Vladan Cuparić, direktor Dečjeg odmarališta „Zlatibor“ iz Užica, u čijem će objektu u Bečićima biti smešteni novovaroški prvačići. Cuparić je podsetio da će i ovog puta ponuditi nekoliko gratis - letovanja, opštini omogućiti odloženo plaćanje, kao i da će đaci, pored odličnog smeštaja i ishrane, moći da računaju i na bogat rekreativni i kulturno-zabavni program i besplatne časove plivanja za sve one koji nisu savladali ovu veštinu.

U CSR uskoro će početi posao na sačinjavanju spiskova potencijalnih kandidata za letovanje i to će uraditi u saradnji sa osnovnim školama, po precizno definisanim kriterijumima, kako bi pravo na besplatno letovanje iskoristili mališani iz porodica koje nisu u stanju da isfinansiraju ove troškove, a koje po detetu, samo za smeštaj i ishranu, iznose 16.740 dinara.

- Planirano je da ovom humanitarnom akcijom primarno bude obuhvaćen uzrast učenika prvih razreda osnove škole, a pravo na besplatan boravak na moru imaće deca samohranih roditelja, mališani iz porodica koje se nalaze na evidenciji Centra za socijalni rad, kao i onih materijalno ugroženih čija deca do sada nisu bila na moru. Ukoliko ostane slobodnih mesta, priliku da uživaju na crnogorskom primorju imaće i mališani čiji je jedan od roditelja nezaposlen uz doplatu od 5.000 dinara po detetu, a ako su oba zaposlena moraće da izdvoje sredstva od 10.000 dinara - napominje Leković. Ona kaže i da će prvačići put crnogorskog primorja krenuti 25. juna i tamo boraviti do 4. jula.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.