Лим и дим односе смеће

zlatarinfo.rs (D. Gagričić) 16. април 2015. године Екологија Коментари

Ругло - Лим поткопава дивљу депонију Пријепоља Ругло - Лим поткопава дивљу депонију Пријепоља (Фото: Д. Гагричић)

Нова Варош, Пријепоље, Прибој и Сјеница се 10 година договарају око градње санитарне депоније „Бањица“. Предложено удруживање радних јединица „Чистоћа“ четири предузећа и отварање рециклаже смећа на депонији.

Иако су пре 12 година почеле припреме за иградљу, а 2007. извршени земљани радови у ували у нововарошком селу Челице, изнад пута Бистрица – Прибој и језера ХЕ „Потпећ“, отварање региналне санитарне депоније „Бањица“ за четири града још је само сан!

Три депоније смећа украј путева - Стањевина на излазу из Пријепоља према Бистрици, Дубоки поток на путу Бистрица – Прибој и Говеђак на путу Нова Варош – Сјеница - ругла су и највеће еколошке тачке југозападне Србије, са којих дим, смрад и ројеви мува гуше околна насеља. У четири града кажу: „срећа те нас инспектори не дирају“ и стрепе кад ће надлежни пресавити табак. 

Сметлиште општина Нова Варош и Прибој – Дубоки поток Сметлиште општина Нова Варош и Прибој – Дубоки поток

- Одлагање смећа је за Пријепоље највећи комунални проблем – жали се Вукосав Томашевић, председник Скупштине општине.- На уском појасу између Лима и магистрале више нема места за одлагање. Иако имамо бројне примедбе мештана, као и еколога да река односи велике колишине смећа, поготову кад надође, убрзо морамо тражити нову локацију, можда на некој ливади у близини, поред Лима. Извештај о раду „Бањице“ враћен је Већу на разматрање, иако смо планирали издвајања пет милиона динара.Не одустајемо од ње, али немамо времена да чекамо...

На овај корак Пријепољци су принуђени јер, кажу, држава мења стратегију управљања отпадом, а десет година је потрошено у неуспеле договоре општина, које су у беспарици.Подсећају и на то да је после прве фазе „Бањице“, пресахла помоћ из републичке касе. А баш тад су се, додају, јавиле фирме из Швајрарске и Норвешке, спремне да уложе у рециклажу отпада.

Из Нове Вароши недавно је потекла иницијатива за коју тврде да отвара пут завршетку „Бањице“ и смањењу трошкова.

Смрад, дим и ројеви мува на Говеђаку Смрад, дим и ројеви мува на Говеђаку

- Предлажемо да се из комуналних предузећа четири града издвоје радне јединице за одношење смећа и удруже у Јавно предузеће „Бањица“, да се из Нове Вароши на депонију измести рециклажно двориште, чији су капацитети превелики за овај град, као и да се изгради трансфер-станица у Сјеници - истиче Димитрије Пауновић, председник општине Нова Варош. - Уз неопходн улагања донатора, на овај начин би се избегли сукоби комуналаца и депоније, спорења општина око учешћа у заједничкој депонији и цене за депоновање смећа, а не би се уводио нови намет грађанима.

Земљани радови на „Бањици“ изведени 2007. године Земљани радови на „Бањици“ изведени 2007. године

У „БАЊИЦИ“ САМО ДИРЕКТОР

На предлог из Нове Вароши комшије врте главом, сумњајући у брзу реализацију, а већ раније су замерали на лошој кадровској бази и техничким могућностима Нововарашана, где је седиште „Бањице“. Тренутно, „Бањица“ има само једног запосленог – директора, без неопходних инжењера, правника...

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

ekologija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.