Nova Varoš: Predsednik opštine samostalno menjao iznose medijima

radiostoplus.com 10. април 2015. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Predesnik Opštine Dimitrije Paunović

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja zahtevala je danas da se Ministarstvo kulture i informisanja oglasi zbog odluke predsednika opštine Nova Varoš da samovoljno menja iznose dodeljene medijima suprotno predlogu Komisije koja je vrednovala projekte u oblasti javnog informisanja.

U saopštenju Komisije koju čine UNS, NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres navodi se da je predsednik opštine Nova Varoš Dimitrije Paunović kao obrazloženje naveo da svi predlozi stručne komisije "nisu realni" i da Koalicija takvo objašnjenje smatra neprihvatljivim, a njegovu odluku sumnjivom.

U saopštenju medijske koalicije navodi se da je Paunović pojedinim medijima sa 250.000 i 150.000 dinara smanjio iznose za sufinansiranje na 50.000 pozivajući se na "dosadašnje iskustvo", dok je određenim medijima novac znatno povećao jer je sa njima "ostvario dobru saradnju".

Medijska koalicija podstila je da je Zakonom o javnom informisanju i medijima precizirano da ocenjivanje medijskih projekata na konkursu vrši stručna komisija sastavljena od predstavnika nezavisnih medijskih stručnjaka, koju rešenjem imenuje rukovodilac organa koji je raspisao konkurs.

Prema Pravilniku o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, odluku o raspodeli sredstava sa obrazloženjem donosi rukovodilac organa koji je raspisao konkurs "na osnovu predloga komisije", navedeno je u saopštenju.

Pravilnikom je definisano i pravo rukovodioca organa da ukoliko uoči da je komisija dala predlog suprotno odredbama zakona ovog pravilnika i konkursa, ili da sadrži drugu očiglednu grešku, zatraži pismenim putem od komisije da ispravi nepravilnosti ili greške.

"Predsednik opštine Nova Varoš je ovu odredbu protumačio tako što je sebi dao za pravo, bez konsultacije sa članovima komisije, da preispita 'realnost' njenih predloga i izmeni ih po svom nahođenju. Na taj način, obesmišljeni su javni konkurs i nezavisnost rada stručne komisije", navedeno je u saopštenju.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

nova varoš dimitrije paunović predsednik uns nuns


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.