Нова Варош: Ћопићева ризница духа (фото)

zlatarinfo.rs (D. Gagričić) 28. март 2015. године Култура Коментари

Девојчурак „разоружао“ делију, митраљесца Николетину Бурсаћа Девојчурак „разоружао“ делију, митраљесца Николетину Бурсаћа (Фото: Д. Гагричић)

Ђаци  ОШ „Живко Љујић“ подсетили на свет бајки, радост дружења, несташлуке,ратне  дане и осму офанѕиву јунака Бранка Ћопића поводом 100-годишњице рођења

Ученици и  професори Основне школе „Живко Љујић“ у Новој Вароши обележили су 100-годишњицу рођења помало заборављеног писца Бранка Ћопића.

Весела ђачка дружина оживела ликове из дела Бранка Ћопића Весела ђачка дружина оживела ликове из дела Бранка Ћопића

Чланови драмске и рецитаторске секције су оживели јунаке из Ћопићеве веселе ђачке дружине, пратећи одрастање у селу Хашани, под Грмечом, преко првих љубави и ратних дана, до осме офанзиве у поратним годинама и несвакидашњим приликама.

Бранко је одрастао уз приче деда Рада Бранко је одрастао уз приче деда Рада

Откривајући зачарани свет бајки, радост дружења, несташлуке, као и успомене на дечаке и сељаке  који преко ноћи израстају у бојовнике и  команданте  – ђаци су  подсетили  на Бранкову ризницу духа Крајишника, изазивајући смех до суза.

Плакат – сећање на омиљеног писца Плакат – сећање на омиљеног писца

Програм је изведен у школској библиотеци, а за сценографију су позајмили експонате  и предмете домаће радиности из оближњег школског музеја. Права је штета што  већи број ученика и суграђана није имао прилику да види и чује труд дечака и девојчица.

Ђачки дани: „Мала моја, из Босанске Крупе...“ Ђачки дани: „Мала моја, из Босанске Крупе...“

Бранкови јунаци, Грмечлије, тешко се уклапају у нове животне токове Бранкови јунаци, Грмечлије, тешко се уклапају у нове животне токове

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

kultura


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.