Nova Varoš: Bacaju krompir jer nema kupaca

blic.rs (Ž. Dulanović) 29. март 2015. године Пољопривреда Коментари

Branko Gujaničić, krompir Branko Gujaničić (desno) ima na zalihama 200 tona (Foto: Ž. Dulanović)

Umesto da nahrani pola Srbije, par hiljada tona krompira proizvedenog u opštini Nova Varoš biće bačeno u potoke i jaruge jer nema kupaca.

Proizvođači tvrde da su građani primorani da zbog besparice umesto domaćeg kupuju jeftiniji krompir iz uvoza, mada je on lošijeg kvaliteta. Zbog toga što su i prošle godine bacili veliki deo roda, poljoprivrednici će ovog proleća ostaviti neuzorane njive. Kažu da neće više da seju na sopstvenu štetu.

Samo u magacinima Branka Gujaničića (55) u Akmačićima na zalihama je preko 200 tona krompira. Cena je kao i jesenas 20 dinara za kilogram, ali kupaca nema.

- Dolazak nakon snegova najavilo je svega njih nekoliko, ali i oni planiraju da kupe značajno manje krompira nego prošle godine. Oni koji su kupovali po 150-160 tona traže jedva dvadesetak, jer kažu da je na kvantašu i u prodavnicama pala prodaja. Srbiju je preplavio jeftiniji krompir iz uvoza, pa domaći niko neće iako je boljeg kvaliteta - jada se Gujaničić.

Petočlana porodica Branka Gujaničića krompir seje na oko 50 hektara i najveći su proizvođači u ovom delu Srbije. U sezoni kod njih u krompirištu radi i po tridesetak nadničara, ali za većinu njih ovog leta verovatno neće biti posla.

- I prošle godine sam bacio 40 tona krompira i štetovao 1,2 miliona dinara. Nekoliko poslednjih godina nas je potpuno finansijski iscrpilo, pa ću ovog proleća bar za 30 posto smanjiti setvene površine. Nažalost, kod nas je poljoprivreda na izdisaju. Jesenas sam u ambare smestio i 60 tona raznih žita, od pšenice i raži do heljde, ali je i za njima slaba potražnja - kaže Gujaničić.

U opštini Nova Varoš gde se seje na više od hiljadu hektara, krompir je jesenas rekordno rodio. Najviše proizvođača je u selima na padinama Javora, gde meštani kažu da za krompirom odavno nije bila slabija potražnja.

- Kupaca nema ni za lek, mada bi mnogi proizvođači dali krompir i po ceni nižoj od 20 dinara samo da ga ne bacaju. Zbog štete koju godinama trpimo, površine pod krompirom su u ovom delu Srbije smanjene za oko 40 posto, a ovog proleća sejaće se još manje. Rad i ulaganja u proizvodnju su veliki, a cena ne pokriva ni osnovne troškove - kaže Dragan Ivanković iz Ljepojevića.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

poljoprivreda


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.